Designer glasses

5 tegn på at barnet ditt har dårlig syn 

 

Synet vårt utvikler seg hele livet, men den største utviklingen skjer faktisk frem til vi er åtte år gamle. Derfor er det med andre ord viktig å være obs på barnas syn.  

Vanlige tilstander hos barn er nær- eller langsynthet, problemer med samsynet eller skjeve hornhinner – eller en kombinasjon av disse. Dette er problemer som enkelt kan fikses slik at barnet får en enklere hverdag.

Erik Brodwall, som er optiker hos Specsavers i Henrik Ibsens gate i Oslo, forteller deg hvilke tegn du bør se etter for å kunne avdekke synsplager hos barnet ditt:  

 

1. Barnet myser for å se bedre 

Grunnen til at det kan være vanskelig å oppdage dårlig syn hos barn, er at de er flinke til å kompensere for det som ikke fungerer. En av måtene de gjør det på, er ved å myse for å se bedre.  

– Når vi klemmer øynene sammen blir pupillen mindre, og da øker vi synsskarpheten. Ser du at barnet i tillegg rynker pannen og øyenbrynene, er det tydelig at han eller hun anstrenger seg for å klare og se tydelig. Ofte er mysing et tegn på at man ser dårlig på avstand, forklarer Brodwall. 

 

2. Barnet klager på hodepine 

Har barnet ofte vondt i hodet, bør du ta affære. Det er nemlig kroppen som sier ifra om at noe ikke er som det skal.  

– Grunnen til at man får vondt i hodet av å se dårlig, er fordi man anstrenger seg. Ofte er det de langsynte, altså de som ser dårlig på kort avstand, som sliter med hodepine. 

 

3. Barnet har skjev kroppsholdning eller er klumsete 

– Hvis barnet vrir seg og legger hodet på skakke, eller forsøker å dekke for det ene øyet, kan det være tegn på et samsynsproblem. Det betyr at det kan være forskjellige styrke på øynene, eller at øynene ikke koordinerer med hverandre, forteller Brodwall.  

– Det samme gjelder hvis barnet er veldig klumsete, og for eksempel alltid velter melkeglasset eller dulter borti dørkarmen. Grunnen til det er at dybdesynet blir dårligere av at det er forskjell på øynene. 

 

4. Barnet synes lesing er kjedelig 

Noen barn synes rett og slett at lesing er kjedelig – men mangel på leselyst kan også bety at det er vanskelig for barnet å lese.  

– Hvis bildet blir uklart eller du ser dobbelt, så blir det fryktelig slitsomt å lese. Vi har sett tilfeller der lesehastigheten dobles fordi barnet fikk justert synet. I noen tilfeller skal det ikke mer til for å få lesegleden tilbake, sier optikeren.  

 

5. Barnet sitter helt inntil TV-en 

– Hvis barnet sitter inntil TV-en for å få med seg det som skjer, eller bokstavelig talt må ha nesa i boka, kan det være et tegn på at barnet kan være nærsynt – og at dere bør ta en tur til optikeren, avslutter Brodwall.   

Bestill en synstest nær deg