Designer glasses

7 sminketips til deg som bruker briller 

Desember krever sitt på stilfronten. Ikke bare skal vi hoste opp fjonge antrekk til både julebord, julaften, juleselskap og nyttårsfeiringen – men gjerne også gi gustne vinterkinn litt glød og få sminken til å stå i stil. 

De fleste av oss er imidlertid ingen eksperter på sminkefronten, og selv om det kan være en prøvelse for alle å stå stresset foran speilet med rouge-kost, highlighter, vippetang og brynsgelé, kan det være ekstra utfordrende for dem som bruker briller. For hvordan unngår du klin og smuss på brillene? Og hvilke teknikker kan du ta i bruk for å få øynene til å «poppe» skikkelig gjennom glassene?

Specsavers har derfor fått makeupartist Tomas Erdis til å dele sine beste tips – slik at du kan gå inn i årets festligste måned med noen geniale sminkeknep i ermet.

Her er makeupartistens beste sminketips til deg som bruker briller: 

 

1. Concealer under øynene 

– Begynn med å legge en ferskenfarget concealer under øynene og i øyekroken. Den demper de mørke partiene og åpner øynene. Dette er ekstra effektivt for brillebrukere, ettersom briller skaper litt skygger, forklarer Tomas.   

Grunnen til at concealeren bør være ferskenfarget er rett og slett at ferskentoner eller oransje nyanser er komplementærfargen til blå, og dermed vil fungere best for å dempe de klassiske «blå ringene» under øynene.  

2. En dæsj foundation  

– Bruk så en lett foundation som du klapper inn i hele ansiktet for å dempe rødhet og få et renere uttrykk. Kombiner gjerne en flytende foundation med en pudder-variant, og legg litt ekstra der brillene hviler på nesa, for å unngå at de sklir og lager merker.  

Forøvrig mener makeupartisten at du bør være sparsommelig med mengden.  

– Jeg liker å dempe,  og ikke dekke. Da ser det mer naturlig ut, og jeg tror den vanligste feilen mange gjør når de sminker seg, er at de bruker for mye. Det er også greit å huske på at jo mindre produkter du bruker på huden, desto mindre er sjansen for at sminken sklir og blir ujevn.  

3. Fikserende ansiktsspray 

Et av produktene Tomas Erdis sverger til, er antagelig ikke fast inventar på badehylla tilfolk flest: nemlig en fikserende ansiktsspray.  

– Den gjør at sminken sitter bedre, og sørger for at neseputene eller innfatningen ikke lager merker og groper i sminken. Her kan du gjerne være litt raus og spraye på ganske mye, sier makeupartisten.  –  Min favoritt er Pommisst Hydration Spray fra Jane Iredale. Den smelter inn i sminken og skaper glød uten at huden blir blank. På den måten får man et levende og naturlig uttrykk som er veldig, veldig fint.  

4. Våkent blikk med vippetang 

Et av de beste triksene for et våkent blikk, er ifølge Tomas å bruke vippetang. 

– Da får du samlet og løftet øyenvippene. Det gjør både at vippene ser lenger ut, og gir deg et mer åpent blikk. Resultatet blir som en light-versjon av maskara, sier Tomas, og fortsetter:  – Bruk av vippetang er ekstra effektfullt for dem som bruker briller, ettersom briller som nevnt legger skygger over øynene. Så når du får åpnet opp mer, «popper» liksom øynene i større grad gjennom glassene. Har du lange vipper, unngår du også at vippene kommer borti glassene når du buer dem. 

 5. Få brynene til å bruse 

– Bryn har mye å si for looken, og bruker du briller bør du gi dem ekstra mye oppmerksomhet, mener Tomas. Har du smale bryn eller lite hårvekst, kan du velge en brille med en innfatning som kompenserer litt for dette – for eksempel en variant med litt mørkere ramme på toppen eller med browline. Har du derimot kraftigere bryn som du ønsker å fremheve, bør du kanskje gå for en innfatning som ikke konkurrerer med dem.  

Et universelt tips er uansett at du bør velge en brille som får en fin plassering mellom øynene og brynene, og en passform hvor øvre brillekant følger brynene.  – Jeg foretrekker å prøve å få frem brynet mest mulig – på en naturlig måte, sier Tomas.  

– Jeg bruker en bryns-pomade som jeg påfører med en pensel, før jeg «grer» gjennom brynet med en farget brynsgelé. Sistnevnte fungerer litt som en maskara. Man har ofte mye mer hår enn man tror, og det handler bare om å få dem fram.   

6. Velg riktig øyenskygge

Når du skal velge øyenskygge, bør brillene tas i betraktning. Ønsker du at brillene skal stå i fokus, bør du kanskje tone ned øyenskyggen litt, mens vil du at øynene skal stjele oppmerksomheten, kan du dra på litt mer.  – Uansett er det viktigste at innfatningen og skyggen spiller på lag og ikke blir en mismatch, mener Tomas.  

– Ønsker du at øynene skal «poppe» ordentlig gjennom glassene, er et smart triks å velge skygge ut fra hva som er komplementærfargen til øyefargen din. Altså den fargen som skaper størst mulig kontrast.  – Her har jeg valgt en gull-farget skimmer-skygge, som fremhever de blå øynene, og som står veldig fint til rosegull-fargen i brillene. En gyllen skygge er imidlertid subtil nok til å passe til alle innfatninger og øyefarger – og gjør seg dessuten perfekt nå i julebordsesongen, så den kan alle trygt bruke.  

7. Tør å være vågal

Makeupartisten mener generelt at brillebrukere gjerne kan tørre litt mer når det kommer til øyesminke.  – Innfatninger og brilleglass gjør at man kan ta i litt ekstra med skygger og kajal uten at det blir for voldsomt –  og det er jo skikkelig gøy!  

Bestill en synstest nær deg