Beskytt øynene i sola

Beskytt øynene i sola

Ikke glem solbrillene

Se alle solbriller

Er du en brillebruker som gjerne blir liggende å myse på stranda om sommeren? Da bør du lese dette.

Mange brillebrukere har kanskje lett for å glemme at det er lurt med et hamskifte når solen titter frem. Enten du skal sprade langs stranden eller gå i fjellet, er sommerens mest nødvendige accessoir et par solbriller med styrke.

– La oss si du er mye ute på sjøen i sommer uten solbriller, eller med en liten solbrille som slipper inn mye lys fra sidene. Da kan du risikere at refleksjonen fra vannet gjør deg «snøblind», og det er fryktelig vondt. Skjer det, trives du best i et mørkt rom med kaldt omslag rundt hodet, sier optiker Eva Nøland, som jobber på Specsavers’ avdeling i Asker.

– Og da er jo ferien ødelagt!

Blendet

Visst ser solbriller unektelig veldig stilig ut. Men de er først og fremst viktige for å beskytte øynene og huden rundt øynene mot solen. Uten solbriller kan du risikere å pådra deg en rekke mindre og mer alvorlige plager.

– Først og fremst kan UV-lys skade selve linsen. Små barn kan få skade på netthinnen fordi linsen i øyet er så klar så den slipper inn mye lys, og for voksne kan risikoen for grå stær øke. Dessuten har den tynne huden rundt øynene godt av beskyttelsen den får når man bruker solbriller, sier Nøland.

Hun forteller også at solbrillene bør hvile på nesen nesten konstant når det er som varmest, spesielt i Norden:

– Det er ikke bare midt på dagen når solen er sterkest du bør bruke solbrillene. Når solen er lav treffer den rett i øynene. Lav sol har vi mye av på den nordlige halvkule, i motsetning til nærmere ekvator hvor solen står rett over oss.

Alle farger og fasonger

I teorien kan du designe din egen solbrille. Da velger du innfatning, farge på glasset og får montert inn den styrken på glassene som du trenger.

– Stort sett kan du bruke hvilken som helst innfatning, og vi tilbyr solbriller i alle styrkevarianter: Enkle, enstyrkede, progressive og bifokale, sier Nøland, som også forteller at man kan velge innfatninger fra både og rimeligere alternativer når man setter sammen en solbrille med styrke.

Til dame 

Trendy solbriller fra MARC JACOBS, 1 995 kr.

Se solbriller til dame

– Farger på solbrilleglassene velger man ut fra behagelighet og hva våre optikere anbefaler deg. 

Hun er ikke i tvil om hvilket glass hun anbefaler til sine kunder. 

Polariserte glass er det aller beste. Det beskytter mot solen når man kjører bil, om man ferdes mye til sjøs eller på fjellet, og de finnes i nær sagt alle fasonger.

Polariseringen er et filter som legges utenpå glasset og som fjerner alle reflekser. Bildet oppleves klarere gjennom et polarisert filter, og det blir bedre kontraster.

Til herre

Solbrille fra Specsavers, 795 kr.

Se alle solbriller til herre

– Det finnes enormt mange fine glass, alt fra lyse varianter til helt mørke, graderte farger, polariserte glass og fargeskiftende glass, som man kan bruke under nesten alle lysforhold, forteller Nøland og legger til: 

– Dessuten tilbyr vi polariserte glass som skifter fra mørk til lys. Det er den mest avanserte solbrillen vår, den gir fantastiske kontraster. Kjører du mye bil kan disse brillene være perfekte, fordi linsen tilpasser seg nesten alle lysforhold.

 

Til barn

Solbriller fra Specsavers, 795 kr.

Se alle solbriller til barn

… Men koster det skjorta?

– Nei, det gjør ikke det, men det er nok mange som tror det er dyrt med solbriller som har styrke. Vanligvis blir de veldig overrasket når de ser hva prisen egentlig er, betrygger Nøland.

Hun er opptatt av at kundene velger solbriller etter sine behov.

– Tross alt er det en stor forskjell på briller som skal passe en som er aktiv i sport, og på briller til en som vil sprade gatelangs.

Se Specsavers store utvalg av solbriller her.

Bestill en synstest nær deg