Det er anbefalt å bruke munnbind flere steder. Avhengig av hvor du bor, kan det være påbudt/ønskelig å bruke munnbind, når du benytter deg av offentlig transport og på en del offentlige steder. Det har blitt en del av vår hverdag.

Dersom du bruker briller har du sikkert lagt merke til at de kan dugge når du bruker munnbind. Det kan være irriterende å måtte ta av brillene og pusse de gjentatte ganger på grunn av dugg. Og i tillegg er det ubehagelig når brillene glir ned på nesen på grunn av fuktighet som oppstår ved bruk av munnbind. Her er noen gode råd fra våre eksperter på hva du kan gjøre for å unngå dugg.

Hvorfor dugger brillene når du bruker munnbind?

På grunn av lite luftgjennomstrømning så er det veldig vanlig at brillene dugger når du bruker et medisinsk munnbind eller en annsiktsmaske av stoff. Dette skjer fordi pusten siver ut øverst på munnbindet dersom dette ikke ligger tett nok inntil nese og kinn.  Når du puster ut vil varmen fra pusten din komme i kontakt med den kjølige luften, som igjen lager en damp og lager dugg på brilleglassene dine. Dampen lager fuktighet rundt nesen som fører til at brillene kan skli ned.

Råd for å unngå at glassene dugger

Våre eksperter har samlet en del råd og tips for å unngå at brillene dugger. Prøv disse rådene før du går ut av døren slik at du vet at munnbindet sitter godt. Da slipper du å rette på det når du er ute blant andre.

1. Sørg for at ditt munnbind sitter godt

Det første du må passe på, er at munnbindet sitter godt og tett. Det beskytter deg mot luftbårne partikler, men også begrenser luftstrømmen fra din pust som gjør at dine briller dugger .Sørg for at munnbindet sitter tett rundt nesen og kinnene dine så ikke luften slipper ut. Hvis munnbindet ikke er stramt nok så stram det til eller du må kjøpe et mindre.

2. Få munnbindet til å sitte tett rundt nesen

Hvis munnbindet sitter tett rundt nesen så slipper det ikke ut så mye luft opp mot brillene. Prøv å flytte munnbindet opp på nesen og la brillene sitte utenpå munnbindet så hjelper det til med å tette kontakten mellom munnbind og nese. Virker ikke det så kan du prøve med et lite plaster som du fester på munnbindet og neseryggen. Da blir det en forsegling som tetter luften.

3. Er munnbindet for stort, prøv å stram det til med snorene

Hvis munnbindet ikke sitter helt tett så prøv å juster det. Hvis stroppene er for lange, så lag en liten knute i strikken bak ørene. Ikke lag kryss med strikkene da dette kan føre til at munnbindet kan komme ute av posisjon. Har du løse snorer så bind de slik at de passer perfekt til ditt ansikt, men pass på så du ikke strammer de for hardt.

4. Unngå at brillene glir ned på nesen

Dersom du unngår fuktig luft som siver ut av munnbindet, så vil dette hjelpe. Se punkt 1-3.

Brillene dine kan skli ned hvis de ikke sitter så godt på ansiktet ditt. Briller som brukes hver dag kan med tiden sitte løsere etter mye bruk. Da er det bare å få de tilpasset på nytt. Stikk innom din nærmeste Specsavers-butikk så står de klare til å hjelpe deg.

5. Pust ned i munnbindet

I stedet for å ta på munnbindet for å justere det hele tiden så kan det være et forsøk å endre måten du puster på. For å ungå at glassene dugger så prøv å skyve luften nedover når du puster ut. Det kan ta litt tid å venne seg til, men det hjelper når du blir vant til det.

6. Vask glassene

Glassene vil dugge hvis det er lenge siden du pusset de. Vi anbefaler å bruke brillerens og en pusseklut.

7. Sitter brillene rett

Det kan virke ulogisk, men hvis du skyver på dine briller ned mot nesen, så blir det mer plass mellom øynene og glassene som igjen gjør at det er mer plass til luft og som igjen vil hindre at brillene dugger. For noen vil man da se litt dårligere, så prøv deg fram og se om dette er et råd du kan bruke.

8. Bytt til kontaktlinser

Hvis ingen rådene over fungerer så kan det være lurt å bytte til kontaktlinser. Det tar bort alle bekymringer vedrørende dugg på briller. Det er viktig hvis du er i en situasjon hvor du skal bruke munnbind hele tiden. Ta kontakt med dine lokale Specsavers-butikk så får du vite mer om kontaktlinser.

For mer råd og hjelp fra våre dyktige optikere bestill en time her for besøk i vår butikk

Lær mer om hva vi gjør for at du skal føle deg trygg i våre butikker