Dette gjør en optiker

Dette gjør en optiker

- ikke bare en synstest

Mer om øyehelse

– Jeg hadde en kunde her for tre dager siden som kom fordi han følte at han hadde fått noe rusk i øyet. Men da jeg undersøkte ham, så jeg at han hadde blødninger på netthinnen som følge av et blodtrykksrelatert problem. Navnet på tilstanden er grenveneokklusjon, og den er relativt alvorlig, forteller Per Sigurd Baalsrud.

Han er fagansvarlig hos Specsavers Rykkinn, og har jobbet som optiker siden 1984. I tillegg til å finne riktig brillestyrke til de mange kundene som kommer innom, er det å avdekke mer alvorlige tilstander også en del av hverdagen.

– Optikeryrket omfatter mer enn bare å få folk til å lese bokstaver på en tavle. Vi gjør også mer øyehelserelaterte undersøkelser, og da kan vi oppdage både synsrelaterte og andre helserelaterte problemstillinger – som diabetes, høyt kolesterol og høyt blodtrykk, forteller Baalsrud.

– Disse tilstandene kan komme snikende, og er viktige å få oppdaget og eventuelt behandlet tidlig for å unngå videre utvikling.

Kan være grunnen til at du er trøtt og grinete

Når Specsavers anbefaler folk å ta en synsundersøkelse hvert andre år, er det altså ikke bare fordi synet ditt kan ha endret seg – selv om det naturligvis er det som er hovedmotivasjonen.

For synet vårt er fleksibelt, og forandrer seg gjerne sakte, slik at det ikke er så lett å oppdage selv. Dette fører til at mange går rundt og er mer trøtte og slitne enn nødvendig, fordi synet ikke er riktig korrigert, forklarer optikeren.

– I dagens samfunn har vi høye synskrav. Veldig mange jobber foran skjerm eller med andre detaljerte ting på nært hold, og det er øynene våre i utgangspunktet ikke så godt rustet for. Og hvis synet da ikke er riktig korrigert, går det rett og slett utover livskvaliteten.

– Noen har litt eksamensnerver og er opptatt av å svare riktig. Men her er det ikke om å gjøre å prestere: Det er bare å slappe av og svare på hva du ser eller ikke ser. Vi har god tid, og stiller spørsmål og dobbeltsjekker svarene flere ganger, forteller Baalsrud.

Hele synsprøven er over i løpet av en halvtime. Og skulle resultatet vise at du trenger briller, vil optikeren vurdere hvilken løsning som er best basert på dine behov, før en optikerassistent hjelper deg med å velge innfatning.

– Valg av innfatning er viktig, både med tanke på at glassene skal være sentrert riktig, og rent stil- og smaksmessig. Det å velge riktig innfatning er en kunst, og jeg er veldig glad for at jeg har medarbeidere som er veldig godt kurset på området.

 

Stort å bidra til at folk får det bedre

Selv er Per Sigurd Baalsrud ingen innfatningsekspert. Det som lokket ham ut i optikeryrket var først og fremst at både faren og bestefaren var optikere – og at han derfor «hadde det litt i blodet», som han sier. I tillegg var han teknisk interessert. Han hadde alltid likt å skru og mekke, og opprinnelig besto optikerfaget av mye håndverk.

– Jeg prøver fremdeles å få vært med litt på den mekaniske delen av det, med monteringer og reparasjoner og sånne ting. Det gir litt krydder i hverdagen, konstaterer han.

Men det aller mest givende med jobben er møtet med menneskene. Det er den daglige kontakten med dem som får Baalsrud til å tikke.

– Jeg liker veldig godt å informere kundene om hva jeg finner, og hvorfor de opplever synet sitt slik de opplever det. Jeg etterstreber alltid at de skal sitte igjen med en følelse av at de har fått god informasjon om øyehelsesitasjonen sin. Også blir det alltid tid til litt hyggelig prat underveis. Etter flere års kundekontakt, blir jeg jo godt kjent med folk.

Gjennom sine 34 år i bransjen har Baalsrud både hatt mange fine møter og mange minnerike dager på jobb. Og han får ikke så rent sjelden bekreftet at han gjør en viktig jobb.

– Synet er veldig viktig for folk. Så det å avdekke truende tilstander og bidra til at en person får beholde synet sitt, eller å oppdage synsfeil og sørge for å få korrigert det, det er ganske stort, sier Baalsrud.

– Etter en arbeidsdag tenker jeg ofte at «dette har vært en fin dag – for i dag har jeg bidratt til at noen har fått det bedre.»

 

Specsavers anbefaler alle å ta en synsundersøkelse hvert andre år. Er du allerede kontaktlinsebruker, anbefales det at du tar en test hvert halvår. I feltet under kan du enkelt bestille en komplett synstest med øyehelseundersøkelse til 645 kr.

 

 

Artikkel i samarbeid med Filter Partner

Bestill en synstest nær deg