Kontaktlinser

Kontaktlinser

- dette må du vite

Gå til nettbutikk

Synet er en av våre viktigste sanser, og en gang i løpet av livet vil de aller fleste trenge hjelp for å kunne se best mulig.  

Ifølge Norsk Optikerforbund bruker 11,4 prosent av den norske befolkningen mellom 15-64 år kontaktlinser – og det er mange flere som har mulighet til å gjøre hverdagen litt enklere ved å begynne å bruke det.   

I dag finnes det nemlig kontaktlinser for nesten alle synsfeil!  

– Både styrkeområdet og materialet i dagens linser er mye bedre enn for 10–15 år siden, forteller vår optiker hos Specsavers. Optikeren opplever ofte at kunder tror at de ikke kan ha linser.  – Selv for dem som har ulik brillestyrke på langt og kort hold finnes det linsemuligheter. Det er ikke absolutt alle som kan bruke linser på heltid, men det er svært få det ikke finnes linser til.  

Optikeren understreker at linser også kan fungere fint for barn.  – Barn kan bruke linser under voksenes ansvar, og fra de er i tolvårsalderen kan de fleste håndtere linsene selv.  

Hva slags linser skal du velge?  

 

Skal du skaffe deg linser for første gang, må du først og fremst finne ut hva slags linser du skal ha. Man skiller i hovedsak mellom dagslinser og månedslinser. Og hvilken type man vil ha, går mest på hva man personlig foretrekker.  

– Mange synes dagslinser er det enkleste. Disse settes inn som en ny, frisk og steril linse om morgenen og tas ut igjen og kastes om kvelden, forklarer optikeren. 

– Med månedslinser kan man bruke samme linsepar i opptil 30 dager. Noen velger å ta dem ut hver kveld, og da må de legges i rensevæske over natten. Det er egentlig den største forskjellen, fortsetter optikeren. 

Det er også mulig å sove med linser, men da må man først følges opp av optiker for å se at man tåler det.  – Fordelen er at man har linsen på øyet og slipper å tenke på renslighet med hender og sånt hver eneste dag. I tillegg er det jo praktisk at synet er på plass så fort du åpner øynene om morgenen. Men da må altså følges litt tettere i opplæringen, presiserer optikeren. 

 

De fleste bruker det som kalles for myke linser – linser som tilpasser seg formen på hornhinnen. Disse finnes for nær sagt alle styrker i dag – også for skjeve hornhinner. I tillegg finnes det også et sjeldnere segment, kalt harde linser og andre spesiallinser.  – Harde linser er velegnet ved en del spesielle øyetilstander og store skjevheter i hornhinnen, sier optikeren.  

 

Trygt når du er nøye 

Dersom du er bekymret for at linsebruken kan være skadelig for øyet, kan du ta det helt med ro.  – Det har skjedd en stor utvikling på linsematerialet, så hvis du bruker dem forskriftsmessig, forekommer skade av linsebruk veldig sjelden.  

For at linsene skal behandle øynene dine best mulig, er det viktig at du oppbevarer dem riktig. Uåpnede linser er sterilt pakket, en og en og tåler romtemperatur. Åpnede linser (månedslinser) må ifølge optikeren oppbevares i rensevæske som er godkjent for den type kontaktlinser man har – ikke i rensevæsken de kommer i. Har du ikke tilgang til riktig linsevæske er det bedre å kaste linsene enn å utsette deg selv for en øyeinfeksjon. 

 

Optikeren anbefaler også at alle linsebrukere går til jevnlige kontroller cirka en gang i året. Videre kan det være et godt alternativ å kombinere linsene med et par briller.  – Da får øyet hvile innimellom. Det kan også skje noe med øyet ditt sånn at du ikke kan ha linser en dag, så vi anbefaler alle å ha briller i reserve. 

 

Slik setter du inn linsene 

Skal du begynne å bruke linser, er det første du bør gjøre å booke en synstest med kontaktlinsetilpassingDeretter kan du øve deg ved å se på disse demonstrasjonsfilmene.  

 

 • Løft øvre øyelokk med venstre langfinger, og hold øyevippene inn mot øyenbrynsbenet. 

 • Dra ned det nedre øyelokket med høyre langfinger. Hold fingeren med linsen på foran øyet, og før den inn mot øyet. 

 • Når linsen er nær øyet skal du se opp og fortsette å føre fingeren mot øyet, 
  helt til linsen treffer øyet. Ta vekk fingeren, og se ned. 
  Slipp forsiktig øyelokkene 
  - først det nedre, så det øvre. 

 • Blunk noen ganger. Kjenn etter at alt føles bra, og at du kan se klart. 

 • Om denne metoden ikke passer for deg, kan du be optikeren om å vise deg andre måter å gjøre det på. 

 

Slik tar du ut linsene:  

 • Hold øyet åpent på samme måte som når du setter inn linsene. Se opp. Med høyre pekefinger drar du linsen ned på det hvite området i øyet. Klem linsen forsiktig mellom tommel og pekefinger mens du fortsetter å se opp. Fjern linsen fra øyet. 

 • Pass på så ikke neglene skader linsen. Om du ikke klarer ta ut linsen, sjekker du hvor på øyet den sitter før du forsøker igjen. 

Bestill en synstest nær deg