Trenger du plutselig briller?

Trenger du plutselig briller?

Dette kan være årsaken

Bestill synstest

Selv om du har vært så heldig å ha perfekt syn så langt i livet, skal du ikke ta det for gitt at det nødvendigvis fortsetter sånn. Synet vårt blir nemlig svakere med alderen, og de aller fleste vil komme til å trenge lese- eller PC-briller fra 40-årsalderen.

– Det som skjer med synet vårt i voksen alder kalles alderssynthet, sier vår optiker hos Specsavers. – Det betyr i praksis at linsen i øyet blir stivere, og at det blir vanskeligere å fokusere på det som er rett foran øynene våre, forklarer optikeren.

Tegnene du bør se etter

Så, hvordan merker du at du er rammet av alderssynthet?

– De første tegnene er vanligvis at det går tregere å fokusere mellom avstand og nært hold, og at du må holde en tekst på lengre avstand for å lese klart. Andre symptomer kan være at du ofte plages av hodepine, eller at du må myse eller blunke hyppig når du leser, forteller optikeren.

Opplever du disse plagene er det viktig at du bestiller en synstest med det samme. – Dette er viktig både for å få riktig behandling, og for å utelukke eller oppdage mer alvorlige tilstander, forklarer optikeren.

Grå og grønne tilstander

Alvorlige tilstander høres kanskje skummelt ut, men de aller fleste av disse er aldersrelaterte – og kan heldigvis forebygges og behandles hvis de oppdages tidlig og følges opp med jevnlige kontroller.

Grønn stær er et eksempel på det. Det er en synstruende sykdom som kommer av høyt trykk inne i øyet.

– Grønn stær fører til at du mister sidesynet, men fordi du må miste så mye som 40% av sidesynet før du merker det selv, er det mye større sjanse for å få behandlet tilstanden hvis den oppdages før sykdommen har kommet så langt, sier optikeren. Sykdommen oppdages ved at du ser uklart, og kan i de fleste tilfeller behandles med en operasjon.

Grønn stær må imidlertid ikke forveksles med grå stær. Selv om navnene er innmari like, er grå stær mye mindre alvorlig enn sin grønne “storebror”, og de fleste over 70 år er til en viss grad rammet av denne.

En annen synstruende tilstand er AMD – en sykdom som gjør at celler mister funksjonen sin. Den rammer oftest fra 60-70-årsalderen, og røyking og mangel på vitaminer og antioksidanter er en risikofaktor.

Det lønner seg å begynne tidlig

Selv om det er vanlig at synet svekkes med alderen, bør du ikke vente helt til du bikker 40 før du tar en synstest.

Ifølge optikeren bør alle barn sjekke synet sitt før skolealder. – Det er mye som skjer med synet mens man vokser, og dårlig syn kan naturligvis påvirke lese- og læreferdighetene. Ved ungdomsskolealder bør barna ta en ny synstest.

Studenter som går inn i en ny tilværelse med mye tid foran pc og med nesa i pensumbøker, er også en gruppe optikerne ser mye til.

– Vi blir flere og flere nærsynte, og en av grunnene til dette er at vi er for lite ute. Det gjør at vi ikke får trent nok på å se ting på lengre avstand. For synets skyld burde vi aller helst tilbrakt tre-fire timer utendørs hver dag, avslutter optikeren.

Bestill en synstest nær deg