Hjelp og vanlige spørsmål

Hva er grå stær (katarakt)?

Svar: 

Grå stær (katarakt), ved denne sykdommen blir linsen i øyet ditt uklar som gjør synet tåkete. Katarakt påvirker som oftest begge øynene, selv om det er mulig at bare ett øye rammes. Grå stær rammer linsen som sitter inne i øyet. Sykdommen er vanlig, spesielt hos eldre. En tredjedel av alle over 65 år har blitt rammet av katarakt. Men det kan også forekomme etter en øyeskade, noen årsaker kan være: et hardt slag, kjemikalieskade eller elektrisk brannskade eller en veldig høy strålingsdose. Genetikk kan også en sjelden gang føre til utvikling av grå stær ved fødselen eller i tidlig barndom.

I tidlig stadier av grå stær kan forstørrelsesglass, briller med styrke eller sterkere belysning hjelpe personen til å fungere som normalt. Når synet blir enda dårligere, kan det ambefales med kirurgi som er den eneste måten å bli kvitt katarakt på, da fjerner kirurgen den tåkete linsen i øyet og erstatter den med en kunstig en. Vanligvis tar operasjonen rundt 10-20 minutter og man vil mest sannsynlig kunne dra hjem samme dag. Fordi det er en kunstig linse, kan ikke grå stær komme tilbake på samme øye etter at du har operert fordi den ikke kan bli tåkete på samme måte som en naturlig linse.

Symptomer på grå stær:

Personer som lider av grå stær kan oppleve en rekke symptomer og tegn på lidelsen. Disse er: objekter blir uklare, dårlig nattsyn, lysfølsomhet, dobbeltsyn, må ofte bytte styrke på briller/kontaktlinser, dynlig lysere pupill etc. MERK: En grundig øyeundersøkelse er den beste måten å avdekke grå stær på samtidig som man kan utelukke mer kritiske årsaker eller andre symptomer. Hvis du merker synsendringer, bør du kontakte din optiker eller fastlege.