Hva er grønn stær (glaukom)?
Grønn stær (glaukom) er en øyesykdom som forårsakes av at synsnerven har blitt skadet. Innsiden av øyeeplet er fylt med væske, dersom trykket i denne væsken bygger seg opp, presser det på synsnerven på baksiden av øyet. Dette kan skade nerven og påvirke synet over tid. Det er likevel mulig å få grønn stær selv når trykket er normalt, dette skjer som regel om nervene er spesielt følsomme for press. Om en synsundersøkelse viser at du har økt trykk i øyet, kan spesielle øyedråper redusere trykket og virke forebyggende. Har skaden skjedd kan det ikke repareres, men det finnes god behandling som kan bremse skaden. Symptomer på grønn stær, eller glaukom, starter med små blindsoner i utkanten av synsfeltet ditt. Disse vil sakte bli større inntil man kun kan se ting som er rett foran deg om det går ubehandlet, såkalt tunnelsyn. Noen mennesker med et alvorlig tilfelle av sykdommen kan få vansker når de går fra et lyst rom til et mørkere, de kan også ha vansker med å bedømme høyder på bl.a. trappetrinn og fortauskanter. Grønn stær kan forekomme i ett eller begge øyne og gjør vanligvis ikke vondt.
Hvordan behandles grønn stær?
I mange tilfeller kan det progressive synstapet ved åpenvinklet grønn stær (den vanligste formen) forebygges eller forsinkes ved hjelp av medisiner som øyedråper eller kirurgi, hvis tilstanden oppdages tidlig nok.
Finnes det ulike typer grønn stær/glaukom?
Det finnes ulike typer grønn stær, men hovedtypen som optikeren ser etter ved hjelp av et tonometer er primært åpenvinklet grønn stær eller kronisk grønn stær. Denne typen kjennetegnes av en gradvis økning i det intraokulære trykket. Andre typer grønn stær er akutt grønn stær, som oppstår når det blir en plutselig blokkering i flyten til den intraokulære væsken, sekundær grønn stær, som oppstår når trykket i væsken i øyet blir større som følge av en annen øyesykdom, og utviklingsbetinget grønn stær. Denne tilstanden er ekstremt sjelden og oppstår når et barns øyne ikke formes riktig i livmoren.
Er grønn stær arvelig?
Grønn stær er ikke direkte arvelig, men personer med familiemedlemmer som har blitt rammet av grønn stær har større sannsynlighet for å utvikle tilstanden. Det samme er personer fra Afrika/Karibien og personer som har ekstremt nærsynthet. Selv om bestemoren din har grønn stær, er det ingen selvfølge for at du også kommer til å få tilstanden. Rundt en av 50 over 40 år blir rammet av grønn stær og det er viktig med regelmessige undersøkelser (spesielt når du blir eldre) for å oppdage eventuelle problemer på et tidlig stadie.