Hjelp og vanlige spørsmål

Hva indikerer tørre øyne?

Svar: 

Er du tørr på øyet kan det være alt fra miljøforhold til ulike sykdommer som er årsaken. Har man tørre øyne, uansett om det er på morgenen, gjennom hele dagen eller natten, er det fordi det er utilstrekkelig fuktighet på øyets overflate. Siden det kan være så mange faktorer som spiller inn, er det ofte vanskelig å finne årsaken. Derfor bør du kontakte en optiker om det er et vedvarende problem.

Noen av de vanligste årsakene kan være aldring, hormonelle forandringer (graviditet, overgangsalderen, lavt stoffskifte o.l.), miljøfaktorer som endringer i luft, aircondition, mye arbeid foran data og lignende, autoimmune sykdommer (bl.a. Sjögrens syndrom), Graves sykdom, visse typer legemidler, bruk av kontaktlinser, LASIK og andre former for refraksjonskiurgi, nedsatt blunkefrekvens og andre helsetilstander. Har du tørre og rennende øyne når du sitter mye foran dataskjerm, hjelper det best med litt pauser fra skjermen, samt dryppe øynene med kunstig tårevæske i løpet av dagen. Ekstreme former for tørre øyne kan påvirke synet i form av infeksjoner. I tillegg kan tørre øyne forveksles med andre lidelser som øyeinfeksjoner og allergier. Er årsaken allergi, vil du vanligvis også være plaget med kløe. Ofte kan det være en kombinasjon av årsaker som forårsaker tørrhet på øyet. Øyedråper kan være en enkel behandling på tørre øyne.

I tillegg til tørre øyne er rødhet, svie, kløe og annen irritasjon også vanlig, men kan også forårsakes av de nevnte årsakene.