Skal du på fjellet?

Skal du på fjellet?

Ikke glem solbrillene

Se alle solbriller

En tur på fjellet krever ikke bare varme klær og rustning til å ferdes i dyp snø. Gjennom Fjellvettreglene har vi lært å pakke nødvendig utstyr før vi snører sekken for langtur. Men hvordan står det til med utstyret som skal beskytte øynene?

Vår optiker hos Specsavers mener å se en positiv utvikling i nordmenns bevissthet rundt solbrillebruk om vinteren. Dette er gode nyheter, for det er nemlig minst like viktig å beskytte øynene på denne tiden av året som på sommeren.

– Det er veldig viktig å bruke solbriller også om vinteren for å beskytte seg mot UV-stråling. På vinteren reflekteres lyset fra solen i snø og is på bakken, og når vannet går over i krystaller får vi den sterkeste refleksjonen vi har. Her nord har vi mye lav sol som treffer rett i øynene, i motsetning til når solen står høyt og stråler ned på oss. Derfor bør du tenke ekstra nøye gjennom solbrillevalget, forteller optikeren.

– De fleste er flinke til å bruke solbriller i full sol. Men det er viktig å huske på at øynene også kan bli skadet i overskyet vær. Da reflekteres mye lys! 

 

Smertefull snøblindhet

Mangel på beskyttelse mot UV-stråling kan skade øynene på flere måter. På lang sikt kan det føre til en raskere utvikling av grå stær, samt skade på den tynne huden rundt øynene.

Men det finnes også umiddelbare konsekvenser for den som glemmer å skjerme øynene i vintersolen. – Du kan risikere å bli snøblind – og det er fryktelig vondt. UV-lyset lager en brannskade på hornhinnen. Det fører til store smerter i og rundt øynene, som blir røde og rennende. Det føles som sand eller rusk på øynene, forteller optikeren.

Hvis ulykken først er ute, er det bare å legge skismøringen på hylla og heller smøre seg med tålmodighet. Snøblindhet kan nemlig holde deg unna skiløypa i flere dager.

– De første dagene er de vondeste. Da vil de fleste måtte ligge i et mørkt rom, med et kaldt omslag over øynene. Tilstanden bedres raskt i løpet av 2-3 dager, men dersom det vedvarer bør man oppsøke lege. Det kan ta opptil en uke før du er fullstendig bra igjen, så snøblindhet kan plutselig sette en stor demper på vinterferien, advarer optikeren.

 

Må ikke slippe inn lys fra sidene

Heldigvis finnes det metoder for å unngå dette, og en god solbrille er optikerens fremste råd. – Hvis solbrillen er CE-merket, kan man være trygg på at den beskytter mot UV-stråling. Det skal ikke selges solbriller fra forhandlere i Norge uten CE-merking, forteller optikeren. UV-filteret merkes etter grad av beskyttelse: 1 for tilstrekkelig UV-beskyttelse, 2 for god UV-beskyttelse og 3 for full UV-beskyttelse.

 

– Når du går på ski får du stråler inn fra alle kanter. Derfor må du passe på at solbrillene er store nok, og at de ikke slipper inn lys fra sidene. Slalåmbriller vil for eksempel stenge ute all stråling, mens bybriller er for dårlige til å brukes på fjellet. Pass på at brillene sitter godt rundt øynene, sier optikeren, og presiserer: – Men den må ikke sitte så tett at den dogger. Det å gå rundt med damp i brilleglassene er anstrengende over tid.

Til den aktive solbrillebrukeren anbefaler optikeren sportsbriller. Disse har som regel god dekning rundt øynene, og ramler ikke av under bevegelse.

 

- Polariserte briller er det beste

Optikeren anbefaler en tur innom din lokale Specsavers-butikk, for å finne brillen som passer best for akkurat ditt behov, og forsikrer samtidig om at man ikke behøver å tømme lommeboken for å beskytte øynene.

 

– Det handler jo en del om innfatningen. Det er som når man kjøper klær; man kan kjøpe design og merkevare, eller man kan kjøpe et rimelig alternativ

Selv er hun ikke i tvil om hvilke solbriller hun foretrekker: – Det aller beste er den polariserte varianten, som tar vekk absolutt alle reflekser, forteller optikeren. Polariserte glass eliminerer hele 99,9 prosent gjenskinn fra horisontale overflater. 

 

Hos Specsavers kan du velge fargede og polariserte glass med UV-filter i alle innfatninger til både herre, dame og barn.

 

Artikkel i samarbeid med Filter Partner