Hvorfor blir du langsynt i voksen alder?

Voksen dame med briller som leser avisen

Synes du at det er vanskelig å lese avisen? De aller fleste opplever merkbare endringer på synet i begynnelsen av 40-årene.

Akkomodasjon er begrepet som brukes for å beskrive øyets fokuseringsevne. Denne evnen er avgjørende når vi skifter fokus fra lang til kort avstand. Et typisk eksempel er når vi ser på TV, og deretter skifter fokus til telefon, nettbrett eller avis. Optiker, Arne Aasrud, i Specsavers forklarer hvorfor synet endrer seg.

- Når vi blir født, er fokuseringsevnen svært god. Linsen, som sørger for at bildet på netthinnen blir klart og fokusert, påvirkes av muskulatur rundt linsen. Når nerveimpulser gir beskjed til muskulaturen endres krumningen til linsen, og fasongen til linsen endrer seg. Linsens form blir mer kuleformet jo nærmere det du skal fokusere på befinner seg. Barn og unge kan uten problemer se klart på 10-15 cm. Denne «nærgrensen» flytter seg gradvis utover ettersom vi blir eldre, rett og slett fordi øyet ikke klarer å endre linsens fasong tilstrekkelig til at vi ser klart. Det er dette mange 40-50-åringer opplever; de ser ikke lenger klart på vanlig leseavstand uten å anstrenge seg, øke lysmengden eller strekke armene. Dette kalles på fagspråket for «presbyopi». Vanlige symptomer på dette er uklart syn, anstrengte rennende øyne, stavefeil og hodepine, forklarer optikeren.

Prosessen skjer gradvis

Ettersom utviklingen foregår over relativt lang tid, er det mange som ikke forstår sammenhengen mellom symptomene og behov for briller eller kontaktlinser. Som nevnt kan det hjelpe å øke belysningen. Mange legger merke til at de kan lese helt fint i godt dagslys, mens innendørs fremstår det du skal lese som en grøt. Årsaken til dette er at sterkt lys bidrar til at pupillåpningen blir liten, og da øker også skarpheten. Dette kan sammenliknes med fotografering med liten blenderåpning. Liten pupill, eller blenderåpning, gir god dybdeskarphet.

- Det er ikke alltid hensiktsmessig å ha sterk belysning, og da vil briller eller kontaktlinser være løsningen. Optikere er spesialister på å finne frem til hva som er den mest hensiktsmessige løsningen for deg og dine øyne, og en synsundersøkelse avdekker raskt og effektivt tilstanden på øynene dine, sier optiker Arne Aasrud.

Mange muligheter

Enkelte ønsker å ha en brille som kan brukes til alle avstander, en såkalt progressiv brille.

- Dette er definitivt den mest praktiske løsningen, fordi en progressiv brille kan brukes både på lang og kort avstand. Brillen er bygget opp slik at den korrigerer for riktig avstandsstyrke i den øvre delen - den delen du ser gjennom når du ser rett fram. Når du skal lese senkes som regel blikket, og du ser da gjennom den nedre delen av brillen - den delen av glasset der lesestyrken er plassert. Progressive briller er i dag avanserte og godt ergonomisk designet, noe som fører til at tilvenningen for de fleste blir enkel.

Et annet alternativ er en lese-/databrille. Denne typen briller tilpasses slik at du ser klart på skjerm- og leseavstand. Du kan lese mer om databriller her.

Kontaktlinser

Det er ikke alltid like praktisk med briller. Da er kontaktlinser et fullverdig alternativ. - Kontaktlinser er enkle i bruk, dugger ikke, glir ikke ned på nesen og er ikke i veien når du skal drive med sport eller andre aktiviteter. Nå finnes det så fantastisk mange ulike kontaktlinser å velge mellom, slik at både langsynte, nærsynte, de med med skjeve hornhinner eller presbyopi kan korrigeres med endags- eller månedslinser, sier Arne Aasrud.

Dagslinser er et ypperlig alternativ for deg som ønsker å bruke kontaktlinser sporadisk, eller ønsker nye friske linser hver dag. Enkelte månedslinser kan, i samråd med optiker, benyttes kontinuerlig i opptil 30 døgn. Hvilken type som passer deg og dine øyne finner du ut sammen med din optiker. 

Bestill en synstest

Et brillekjøp starter ofte med en synstest. Bestill time hos en av våre autoriserte optikere i dag.