Er det mulig å slite ut øynene sine?

Er du sliten i øynene?

Er det mulig å slite ut øynene? Optikeren gir deg svar på mytene.

I årenes løp har vi fått mange råd fra de rundt oss om hva som er skadelig for synet. Hvor mange av disse historiene er sanne? Noen påstander er helt usannsynlige, mens andre kan virke logiske. Flere blir bekymret, og går til optikeren for å få svar.

Optiker Ingrid Stenersen hos Specsavers på Sørlandssenteret tar et oppgjør med mytene du kanskje ikke engang visste fantes.

Hvis du bruker øynene for mye, sliter du dem ut.
- Øynene er skapt til å vare et helt liv dersom de er friske. Øyehelse har derfor ingenting å gjøre med hvor mye du bruker øynene. 

Gulrøtter er bra for synet.
- Ja, gulrøtter inneholder mye vitamin A som bidrar til å beskytte strukturen. Derimot har et balansert kosthold nok A-vitaminer allerede, og det skal ikke være nødvendig å kaste i seg gulrøtter.

Dersom du bruker briller for ofte, vil det gjøre synet ditt dårligere.
- Briller er laget for å korrigere uklarheter i synet. Når du begynner med briller vil øynene vende seg til et klart syn, og du vil være mer komfortabel med briller enn uten. Så nei, synet forverrer seg ikke, det er bare en illusjon da man har tilvendt øynene klart syn.

Er det lurt å lese i dårlig lys?

Å lese i svakt lys er skadelig for øynene dine.
- Det er ikke farlig å lese i svakt lys. Derimot viser nyere forskning at mye innendørs aktiviteter som bruk av PC, nettbrett og mye lesing kan medføre en myopisering (at man blir mer nærsynt). I land som Asia hvor utdanning er viktig, ser vi at det er en høy prosent med nærsynte fremfor andre steder. I Australia derimot, hvor folk er eksponert for mer dagslys fordi de oppholder seg mye ute, har man en lavere prosent av nærsynte. Generelt kan vi si at for lite eksponering av dagslys kan medføre endringer i synet over tid. Dette gjelder for det meste hos barn og unge som er under utvikling.

Hvis du skjeler med vilje, kan øynene låse seg sånn.
- Dette er en av de eldste mytene, og en fin måte å skremme barn vekk fra å tøyse med skjeling. Derimot er det ikke fakta. Øynene vil aldri «låse seg», da ville det vært mange som skjeler.

Sitter du lenge foran PC-skjermen vil øynene bli skadet.
- PC-skjermer er ikke farlig for øynene eller synet. Også her kan du føle ubehag og at øynene blir slitne, men det er ingen fare ved det. Hvis du har styrke i utgangspunktet, vil styrken din oppleves som forsterket ved mye tid foran skjerm. Du ser altså ikke dårligere av PC-skjerm, men det vil oppleves som mer ubehagelig. Det er derfor mange får dekket databriller av arbeidsgiver, for å lette på nettopp disse plagene. Det viktigste er at du tar jevnlige pauser fra PC-en, slik at øynene får variasjon.

Ingen grunn til bekymring

Optiker Stenersen mener vi lar oss lett påvirke av vandrehistorier, men at det heldigvis sjeldent er grunn til bekymring.
- Øynene våre er slitesterke og tåler mye, og de aller fleste er friske. Jeg vil anbefale at man tar en synsundersøkelse annethvert år, selv om synet ikke endres. Da har man mulighet til å ta en sjekk av øynenes generelle helsetilstand. For linsebrukere og de over 60 år, anbefaler vi synsundersøkelse én gang i året. Linsebrukere er mer utsatt for infeksjoner så det kreves mer oppfølgning. Alle over 60 år er mer utsatt for aldersrelaterte øyesykdommer, som grå stær. Da er det viktig at man tar tak i det så tidlig som mulig.

Bestill en synstest

Ta vare på øynene dine. Bestill time hos en av våre autoriserte optikere i dag.