Nattsyn

Opplever du problemer med nattsyn? Du er ikke alene. Sannheten er at alle ser verre i mørket selv om noen opplever problemet større enn andre. Forklaringen er at øyet trenger lys for å se, som brytes av linsen i øyet. Når vi blir eldre, blir linsen mer grumsete og dermed dets evne til å bryte lyset dårligere. Derfor opplever mange at nattsynet forverres med alderen.

En del mennesker blir mer nærsynt i mørket, noe som betyr at man ser dårligere på avstand i mørket. Løsningen kan være å øke minusstyrken eller redusere plusstyrken, i de brillene man bruker i mørket, f.eks når du kjører på kveldene og nettene. Nattsyn kan påvirke både de som allerede har en synskorreksjon, men også de som har god synsskarphet på dagtid.

 

Bilkjøring i mørket

Når du kjører bil i mørket kan du oppleve at du får mer trette øyne. Delvis på grunn av mørket, og fordi motgående trafikk og lys blender og anstrenger øynene mer. I tillegg til å ta kontakt med din optiker om styrken på brillene dine, bør du sørge for at du har anti-reflekterende belegg på brilleglassene dine, som gjør at øynene slapper mer av.

 

Tips ved dårlig nattsyn:

  • Sjekk synet ditt regelmessig - Regelmessige synsundersøkelser er avgjørende for godt syn. Synet endres gjennom livet, mange ganger uten at du merker det. Vi anbefaler en synsundersøkelse hos en optiker minst hvert annet år. 
  • Fortell din optiker om dine problemer og hvordan du opplever nattsynet. Din optiker kan f.eks foreskrive andre styrker egnet for kjøring om natten eller anbefale kontraststyrkeglass. 
  • Kontroller at du har anti-reflekterende belegg på brillene dine, spesielt hvis du kjører bil. Behandlingen reduserer reflekser og gjenskinn fra møtende trafikk og gatelys, og gjør kjøringen mer behagelig for øynene. 
  • Kjører du mye bil? Kjøp to par briller, hvorav det ene paret er spesielt tilpasset bilkjøring. Det finnes  glasstyper som er spesielt utviklet for bilkjøring, og en god antirefleksbehandling gir synsmessig optimale forhold ved kjøring i mørket.