Nyheter

Derfor er solbriller viktig for barna

27 april, 2015
alt

Mange foreldre glemmer å beskytte barnas øyne. Det kan gi alvorlige konsekvenser på sikt. Optiker Arne Aasrud i Specsavers har lang erfaring innen feltet. Her er hans råd om hvordan du kan beskytte synet til ditt barn.

For de fleste voksne er solbriller en fast følgesvenn i sommerhalvåret, både som beskyttelse mot sollys og som moteriktig tilbehør. Barnas øyne er det imidlertid mange som glemmer, enda de små er mer utsatt for øyeskader som følge av UV-stråler.

Hos barn er nemlig pupillene større, øyelinsene klarere og filtrerer derved mindre UV-stråler enn hos voksne. Dette gjør barnas øyne mer utsatt for UV-stråler, noe som på sikt kan gi skader som grå stær og forandringer på netthinnen.

En akutt skade som følge av UV-stråler er såkalt ”snøblindhet”- en form for forbrenning av hornhinnen. Dette forekommer ofte i høyden, der UV-strålingen er sterkest, men kan også inntreffe ved høy UV-eksponering i lavereliggende områder eller ved sjøen der det er høy refleksjon fra omgivelsene. Øynene blir hovne, blodskutte og smertefulle og det er ubehagelig å holde øynene åpne.

Andre synlige skader av UV-stråling er «Surfer’s eye», eller pterygium: En knute som oppstår på det hvite på øyet, som regel innerst mot nesen. Knuten kan vokse inn mot hornhinnen og dermed forstyrre synet.

Grå stær, eller katarakt: Linsen inne i øyet blir uklar og mindre gjennomsiktig som følge av UV-stråler. Dermed blir synet gradvis forverret. Heldigvis er det i dag en meget enkel operasjon å få fjernet linsen og erstattet den med en ny linse i plast.

Makula degenerasjon: Denne tilstanden kan komme med alderen og medfører endringer på netthinnen som gir redusert syn.

Den beste beskyttelsen

Du kan sikre god øyehelse for dine barn ved å la dem venne seg til solbriller fra tidlig alder. Da minsker sjansen for å utvikle skader senere i livet.
Solbriller handler om mer enn mote og imagebygging; de er også den mest effektive måten å beskytte øynene og huden rundt øynene mot skadelige UV-stråler. Brillene behøver ikke være kostbare, men de skal beskytte mot både UVA- og UVB-stråler. Alle solbriller som er CE-merket sikrer dette. Husk i tillegg at brillene skal dekke godt, sitte godt, være komfortable å se gjennom og dessuten se bra ut. Dette gjelder ikke minst barn, som gjerne vil droppe å bruke brillene dersom de nevnte faktorene ikke tilfredsstilles.

Sjekkliste

Når du står i butikken og skal velge mellom solbriller med ponnier eller prinsessedesign er det noen tommelfingerregler du kan følge:
• Ha med deg barnet, det sikrer at brillen passer og faller i smak
• Kontroller at brillen er CE-merket og at innfatningen er i solid, holdbar kvalitet.
• Velg gjerne briller med polariserte glass. Det gir økt komfort ved at reflekser fra blanke flater, som snø og sjø, reduseres.
• Aktive barn trenger solbriller som dekker godt og dessuten ikke sklir ned på nesen.
• Velg solbriller i et mykt materiale og med et elastisk bånd til babyer. Dette sikrer god komfort og reduserer faren for at solbrillen rives av ansiktet så fort den blir satt på.
• Gå til din nærmeste Specsavers-optiker for råd og veiledning om hva slags solbriller du bør velge og hvilken størrelse som passer til barna dine.