Nyheter

Specsavers markerer Verdens synsdag 13. oktober

10 oktober, 2011

670 millioner mennesker rundt om i verden er blinde eller svaksynte bare fordi de ikke har tilgang til en synsundersøkelse og en brille. Torsdag 13. oktober markerer Specsavers Verdens synsdag ved å bl.a. ha fokus på innsamling av gamle briller til Vision for All.

Mange i utviklingsland ser så dårlig at de har problemer med å lese. Det betyr at barn og voksne sliter med å lære. I tillegg er mange praktisk talt blinde kun fordi de mangler briller. Brukte briller kan derfor bety et nytt og bedre liv for mange.

Brillene som samles inn sendes til organisasjonen Vision for All, som sjekker og måler alle brillene og klargjør dem for ny bruk. Vi ønsker briller av alle typer og i alle styrker. Brillene kan leveres inn til nærmeste Specsavers-butikk.

Anne Norvik Jervell er leder både i Norges Optikerforbund og i organisasjonen Optometry Giving Sight (OGS) i Norge. OGS jobber for at øyehelsen i den tredje verden skal bli bedre, blant annet gjennom å utdanne optikere lokalt og tilby synsundersøkelser og briller. - Det er en helt klar sammenheng mellom fattigdom og blindhet. 75 prosent av all blindhet i verden er unødvendig. Den kan enten behandles eller forebygges, sier Norvik Jervell. 90 prosent av unødvendig blindhet oppstår i utviklingsland. Mennesker i utviklingsland har 10 ganger så stor sjanse for å bli blinde eller synshemmet sammenliknet med de som bor i industrialiserte land.

Specsavers bidrar også til organisasjonen Optometry Giving Sight, ved å gi bort verdien av alle synsundersøkelsene som tas denne dagen. Brillene går til mennesker i Sør-Amerika, mens pengene hovedsaklig benyttes til å utdanne optikere og etablere synssentre i Malawi og steder i det sørlige Afrika hvor synssentre ikke finnes.