7 tegn

7 tegn

på at du har dårlig syn

Bestill synstest

Du fikk kanskje alltid høre at du hadde perfekt syn da du tok synsundersøkelse på barneskolen, og regner derfor med at statusen er den samme. Men når sjekket du egentlig synet sist?

Det å dra til optikeren kan sammenlignes med det å gå til tannlegen: Selv om du ikke har vondt i tennene, bør du allikevel legge inn et tannlegebesøk regelmessig.

– Synstap kunne vært unngått

Mange nordmenn sliter med redusert syn, og selv om vi er flinkere til å gå til optikeren nå enn før, er det fremdeles altfor mange som dropper å sjekke øyehelsen.

– Hadde alle vært like flinke ville vi kunne forebygget mange unødvendige synsplager, unngått forsinket diagnose av øyesykdommer og redusert forekomst av irreversibelt synstap, forklarer optikeren.

– Mange kan slite med synet uten å være klar over det selv. For de fleste endrer nemlig synet seg gradvis, og derfor er det lite merkbart. Jeg opplever ofte at folk blir overrasket over hvor uklart de virkelig ser når de først tar en synsundersøkelse.

Vi har spurt optikeren om hvilke signaler du bør være obs på.

 

Designer glasses

7 tegn på at det er på tide med synstest

1. Du ser uklart

Har du problemer med å se ting på avstand? Eller på nært hold? Flytter du ting nærmere eller lengre unna for å kompensere? Eller myser du for å se bedre? Hvis du svarer ja på ett eller flere av disse spørsmålene, er det et tydelig tegn på at du bør ta deg en tur til optikeren.

 

2. Du sliter med å følge tekst

Har du problemer med å følge teksten når du leser? Dette skyldes samsynsproblemer. Musklene som omgir øynene hjelper dem til å samkjøre bevegelsen, og dersom disse ikke er tilstrekkelig koordinerte, kan du oppleve dobbeltsyn, tåkesyn og vansker med å følge teksten.

 

3. Du plages av hodepine

Hodepine kan nemlig henge sammen med synet ditt. Og vær ekstra obs hvis du ofte blir sliten etter synskrevende oppgaver.

 

4. Du har overanstrengte øyne

Den økte skjermbruken setter større krav til synet vårt. Langvarig skjermbruk kan gi plager som hodepine, røde, irriterte eller tørre øyne, tåkesyn og problemer med å se klart på avstand etter at du har sittet foran skjermen.

 

5. Du har passert 40 år

Er du over 40 år bør du ta en synstest for å sjekke deg for presbyopi, som er en naturlig del av menneskets aldringsprosess. Dette er en endring av synet som gjør det vanskelig å fokusere på objekter på nært hold.

Også de fleste øyesykdommer opptrer hyppigere med alderen, så en rutinesjekk av synet kan også avdekke tilstander som ikke nødvendigvis gir symptomer i starten, og som bør behandles så tidlig som mulig.

 

6. Du opplever synsforstyrrelser

Som tåkesyn, dobbeltsyn, flimring, lysblink, skygger og mørke flekker i synsfeltet, problemer med sidesynet eller dårlig mørkesyn.

Som Pia Fuhr Joakimsen sier:

– Er du usikker på om du ser godt nok, så er det stor sannsynlighet for at du ikke gjør det.

 

7. Du har arvelige sykdommer i familien

Hvis du har slektninger som har sykdommer som grå stær, grønn stær, og macula degenerasjon (svekkelse av skarpsynet), bør du sjekke synet for å finne ut om du også kan være rammet.

En sjekk hos optikeren kan dessuten også avdekke diabetes og andre tilstander, som høyt blodtrykk og forhøyet kolesterol, samt en rekke andre øyetilstander som kan påvirke synet.

 

Hos Specsavers får du en komplett synstest og helsesjekk av øynene for 645 kroner.

Da inngår både forundersøkelse, digital fotografering av netthinnen, trykkmåling av øynene, kontroll av samsyn og øyemuskler og brilleseddel.

 

Artikkel i samarbeid med Filter Partner

 

 

Bestill en synstest nær deg