Halvparten av alle synstap kunne vært forhindret

Halvparten av alle synstap kunne vært forhindret

- les mer om synstap i Norge

Bestill synstest

Hvert år koster dårlig øyehelse samfunnet over 4 milliarder kroner. Og selv om alder har noe av skylden for at vi ser dårligere, kan vi selv ta grep for å forhindre unødvendige synstap.

– Det står relativt bra til med øyehelsen i Norge, men vi ser at livsstilssykdommer som diabetes er økende, og det er én faktor som påvirker øyehelsen vår negativt, sier Trine Johnsen, som er fagsjef i Specsavers i Norge.

– Heldigvis har vi god tilgang på optikere i Norge som kan bidra til at sykdommer oppdages tidligere.

Jo før, jo bedre

Johnsen mener at det viktigste og første steget vi kan ta for å redusere synstap – som i motsetning til synsfeil er forårsaket av sykdom, er å øke bevisstheten rundt viktigheten av å ta regelmessige synsundersøkelser.

Altfor mange nordmenn oppsøker en øyelege eller optiker først når de opplever problemer med øynene eller synet, men da kan det allerede være for sent. Så når bør vi egentlig sjekke synet?

– Behovet for å undersøkes øynene skal vurderes individuelt, men vår hovedregel er at man bør sjekke synet ca. hvert annet år. Når man kommer i førtiårsalderen øker dessuten faren for øyesykdommer.

Designer glasses

Trine Johnsen i Specsavers. Foto: Morten Bendiksen

 

– Så selv om du ikke ser dårlig, bør du oppsøke optiker for å sjekke øyehelsen?

– Ja. Grunnen til at jeg sier det, er at selv om de aller fleste er friske når de er 40 år, øker forekomsten av øyesykdommer med alderen. Derfor er det viktig å kontrollere øyehelsen, sier hun og legger til:

– Det gir optiker og øyelege muligheten til å undersøke øynene mens de fremdeles mest sannsynlig er friske. Man tar gjerne bilde av innsiden av øynene – et netthinnebilde – og måler trykket i øynene. Slik dokumentasjon gjør det enklere å oppdage små endringer i øyet som kan komme på grunn av sykdom senere i livet.

Livsstilen spiller inn

Når alderen kryper opp mot 45 år, er det vanlig at synet svekkes. Mange får da problemer med å se liten skrift på nært hold. Men det finnes også en rekke livsstilssykdommer som påvirker øynene våres.

– Diabetes kan påvirke synet ditt negativt. Når man har den sykdommen kan man erfare dårlig blodsirkulasjon og lekkasje fra blodårene, og det vil skade synet og øynene, sier hun.

– Man ser at grå stær fremskyndes av for mye UV-stråling på øyet. UV-beskyttelse er kjempeviktig, og hvis du ikke er forsiktig med å beskytte deg eller barna dine, kan du få igjen for det når du blir eldre.

Også røykere må regne med å betale med helsen for å «ta seg en blås».

– En rekke studier gir ganske tydelige indikasjoner på at røyking øker risikoen for å utvikle øyesykdom, fordi blodsirkulasjonsproblemer påvirker øyet negativ.

Raskt og enkelt

Man trenger ingen henvisning fra lege for å besøke en optiker, det eneste man må gjøre er å bestille en time på nett hos din nærmeste Specsavers-butikk.

– Optikere er en ubrukt ressurs i helsevesenet, mener Johnsen.

– Fastleger kan litt om øyehelse, mens øyeleger kan ekstremt mye – og i midten finner vi optikere. Optikere har mye kunnskap om syn, øye og øyehelsen, og kan derfor bidra til å oppdage øyesykdom tidlig – i tillegg til at de er eksperter på syn og synshjelpemidler. Dessuten har de ofte kort ventetid og er der hvor folk flest ferdes, sier Johnsen.

Hun forteller at mange av dem som har synsplager rett og slett bare har feil styrke på kontaktlinser eller briller, og at det løses enkelt med et besøk hos optikeren.

– Grå stær utgjør også en stor andel av grunnen til synstap og synsfeil, og her handler det mye om tilgang på hjelp, sier hun og forklarer at inngrepet for å behandle grå stær er en relativt enkel og smertefri prosedyre.

– Ved at dette oppdages tidlig, kan vi redusere antall mennesker som lider av synsfeil og synstap i Norge.

 

Bestill en komplett synsundersøkelse hos din nærmeste Specsavers-butikk

Finn din Specsavers-butikk