Å være langsynt

Å være langsynt

Lider du av langsynthet, også kjent som hyperopi og hypermetropi, ser du objekter som er langt unna klart. Jo nærmere du kommer objektet, jo mer utydelig vil bildet du ser være. I motsetning til nærsynthet, så skyldes dette fordi øyeeplet er for kort, og at lyset som passerer (og gir bildet vi ser) brytes feil slik at vi ikke klarer å fokusere ordentlig på objekter. Man merker ikke dette så godt i en yngre alder, men jo eldre man blir jo verre kan tilstanden oppleves.

Er langsynthet arvelig?

Langsynthet kan forekomme av en arvelig disposisjon, men dette er en synstilstand som blir verre jo eldre du blir. Vi kan justere langsynet vårt selv, uten linser eller briller, fordi vi kan få øyet til å fokusere inn på ting som er veldig nært, men dette er i lengden svært slitsomt før øynene. Jo eldre vi blir, jo vanskeligere får vi for å fokusere og vi legger mer merke til synstilstanden.

Hvordan korrigere langsynthet?

Langsynthet er en tilstand som korrigeres ved bruk av briller kontaktlinser med plusstyrke. Er man langsynt så vil brilleglassene eller linsene ha en positiv styrke, eksempelvis +2,50.

Er du langsynt?

Typiske symptomer på langsynthet er hodepine, trøtte og slitne øyne, uklart nærsyn, ømfintlighet mot lys, røde eller såre øyne, og opplevelsen av man blir generelt sliten av å konsentrere seg for mye på en ting. Eksempelvis dokumentskriving. Hos Specsavers kan vi utrede synet ditt og gi deg anbefalinger på hvordan best korrigere ditt langsyn. Bestill en synstest hos en av våre autoriserte optikere.