Nærsynthet

Nærsynthet

Å være nærsynt

Lider du av nærsynthet, også kjent som myopi, vil det si at du kan se objekter som er på nært hold veldig klart. Jo lenger unna objektet kommer, jo mer slørete eller ufokusert vil det se ut til å være. Årsaken til at man er nærsynt er at øyeeplet er litt for langt i forhold til hva hornhinnens (den gjennomsiktige delen foran iris) krumning er. Det som skjer er at lyset som passerer hornhinnen brytes for mye og lysets fokuspunkt klarer ikke å treffe netthinnen. Resultatet blir svært likt hvordan et ufokusert bilde ser ut om man ikke har justert fokuspunktene på kameraet godt nok.

Er nærsynthet arvelig?

Er du nærsynt så skyldes det ofte en arvelig disposisjon. Vanligvis begynner denne å utvikle seg i barneårene, men stabiliseres utover tenårene. Det er også viktig å ta i betraktning at miljøbetingede faktorer som stress, feil kosthold og dårlig belysning kan påvirke graden av hvor nærsynt du er i en negativ retning og gjøre synet ditt enda dårligere.

Hvordan korrigere nærsynthet

Nærsynthet er en tilstand som korrigeres ved bruk av briller eller kontaktlinser med minusstyrke. Er man nærsynt så vil brilleglassene eller kontaktlinsene ha en negativ styrke, for eksempel -2,50. Høyere tall indikerer høyere styrke og -6,0 vil altså kreve høyere styrke i glasset enn -2,5. Hvilken styrke du har kan påvirke valget av innfatning. Dette fordi høyere styrker krever større kurve i selve glasset, og du må da ha en innfatning med plass til et større glass for å få stor nok kurve på selve glasset. Om dette gjelder for deg vil våre flinke ansatte hjelpe deg med å finne innfatninger som passer til din styrke. 

Er du nærsynt?

Mistenker du at du er nærsynt kan du bestille en synstest hos en av våre autoriserte optikere og få utredet synet ditt. Ønsker du å høre om hvilke alternativer du har, kan optikerne våre stille til rådighet for det også, eller gi deg en videre henvisning til øyelege om det skulle være nødvendig.