Såre øyne fra allergi

Det er svært normalt å oppleve kløe og irritasjon i og rundt øynene i forhold til allergi. Noen mennesker opplever sårhet i øynene samt en følelse av å ha noe fast i øyet. I disse tilfellene, når allergien stopper, gjør de såre øynene det også. 

Såre øyne – infeksjon med virus eller bakterier

Hvis du har sårt øye eller opplever rødhet, stikkende øyne og puss, kan du ha en øyeinfeksjon. Øyeinfeksjoner kan være forårsaket av flere typer virus og betennelser. De fleste øyeinfeksjoner forsvinner av seg selv etter noen dager. Hvis øynene dine blir smertefulle eller hvis du opplever uklart syn, bør du alltid konsultere legen din. 

Såre øyne og hodepine

Når du opplever kraftig hodepine, opplever du noen ganger også sårhet eller smerter i og rundt øynene. Kraftig hodepine i forhold til migrene eller klasehodepine kan ofte føre til øyesmerter. Såre øyne kombinert med hodepine korrelerer ikke nødvendigvis med dårlig øyehelse.

Tørre øyne

Tørre øyne kan også forårsake ømhet i øynene. Tørre øyne er vanligvis et tegn på en lavere tåreproduksjon enn normalt. Tørre øyne er vanlig hvis du har leddgikt, men er også vanlig i øyne som har blitt slitne av å fokusere på en skjerm. Hvis øynene dine føles tørre og såre, prøv å blunke oftere. 

Stirringen vil føre til mindre blunking og blinking er nødvendig for å holde tårefilmen. Det tynne laget med tårer på øynene må være på plass for å beskytte øynene mot tørrhet. Hvis det ikke hjelper nok å blunke mer, kontakt optikeren din for å finne ut årsaken til de tørre øynene dine og hvordan du best kan behandle det. 

Fremmedlegeme I øyet

Øyet ditt kan lett bli sårt hvis noe irriterer øyet. Dette kan være sand, insekter eller noe relatert. Det kan være plagsomt og smertefullt for øyet og øyelokket. Insekter, sand og støv sitter ofte fast i den ytre delen av øyet og er mer irriterende enn farlig. Øyet begynner å bli vannet og du kan oppleve et behov for å blunke for mye. Sårheten vil imidlertid mest sannsynlig forsvinne når fremmedlegemet er fjernet. 

I noen tilfeller kan fremmedlegemet føre til en liten ripe på øyet, som vil gjøre såret, selv når partikkelen har kommet ut. Dette forsvinner vanligvis i løpet av en dag. 

Noen fremmedlegemer kan være mer alvorlige. Dette er gjenstander som metall eller sveisepartikler. De kan forårsake skade på øyet ved å presse seg dypere inn i øyet enn støv normalt ville gjort. Sveisepartikler og metall kan forårsake synsforstyrrelser hvis de har skadet hornhinnen eller bindehinnen. Hvis du er i tvil om et fremmedlegeme har skadet øyet ditt, eller fortsatt er i øyet, kontakt legen din.