Trenger jeg en synstest?

Trenger jeg en synstest?

Synstester er viktige for å sikre at øynene dine holder seg friske. De er ikke bare viktige for å indikere om du må begynne med briller eller endre styrkegraden din, men også for å oppdage enkelte vanlige sykdommer.

Vi anbefaler at du tar en synstest minst annethvert år. Dersom du merker at synet forandrer seg, om du er i en bestemt aldersgruppe eller har begynt å merke noen av symptomene vi skisserer nedenfor, da bør du bestille en synstest snarest mulig.

Grunner til å bestille en synstest

 1. Alder

  Alle kan utvikle synsproblemer, men enkelte grupper kan ha økt risiko. Dette gjelder personer fra 40 år og oppover med grønn stær i familien, samt mennesker over 60. Dersom du tilhører en av disse kategoriene er det fornuftig å snakke med optikeren din for å finne ut hvor ofte du trenger en synstest.

  Mer informasjon
 2. Du ser haloer

  Haloer er ringer rundt en lyskilde. I enkelte tilfeller kan det bare bety at du er spesielt følsom for lysringene mange mennesker ser i mørket. For et aldrende øye kan årsaken til dette omfatte grå stær og hornhinnesykdommer. Det er derfor lurt å få undersøkt dette.

  Mer informasjon
 3. Anstrengte øyne og hodepine

  Hvis du anstrenger øynene når du leser, bruker PC eller kjører bil, kan det skyldes at synet ditt er svekket. Hodepine er også et tegn på dette. I de fleste tilfeller kan dette enkelt korrigeres med briller – det er bare å bestille en synstest for å få den brilleseddelen du trenger.

  Mer informasjon
 4. Lesevansker

  Synes du det er vanskelig å lese? Det kan skyldes at synet ditt er i ferd med å bli svekket. Bestill time hos en av våre optikere, som vil kunne fortelle deg om dette kan rettes opp ved hjelp av briller.

  Mer informasjon
 5. Uskarpt syn

  Det kan være ulike grunner til uskarpt syn. Det kan være alt fra tilstander som enkelt kan korrigeres med briller eller kontaktlinser, til sykdommer som grønn stær eller diabetes type 2. En synstest vil kunne gi en bedre forståelse av hva det er som forårsaker dette symptomet.

  Mer informasjon
 6. Tørre, røde eller kløende øyne

  Tørre eller røde øyne kan forårsakes av at man stirrer lenge på en skjerm uten å blunke. Det kan hjelpe med øyedråper, mens hvis symptomene vedvarer, bør du oppsøke din lokale Specsavers-butikk.

  Mer informasjon
 7. Flytere

  Dette er små flekker enkelte ser flyte i synsfeltet. De kan ha ulik fasong og størrelse, og varierer fra ørsmå svarte prikker til skyliknende flekker. De er som regel forårsaket av aldring og er ofte ufarlige, men det er viktig at du bestiller time og får undersøkt øynene dine.

  Mer informasjon
 8. Dårlig nær- og/eller avstandssyn

  Hvis du sliter med dårlig nær- og/eller avstandssyn, bør du besøke en Specsavers-butikk for å få tatt en synstest, og få tilpasset riktige briller.

  Mer informasjon
 9. Medisinske årsaker

  Diabetes og andre medisinske årsaker som kan påvirke synet ditt innebærer at du må få kontrollert synet oftere.

  Mer informasjon
 10. Familiehistorikk

  Dersom du har diabetes, grønn stær, maculadegenerasjon eller høyt blodtrykk i familien, må du få kontrollert øynene oftere enn én gang annethvert år. Optikeren din vil kunne råde deg til hvor mange ganger per år han eller hun bør undersøke deg.

  Mer informasjon

  Fordeler med en synstest

  En synstest hos Specsavers omfatter mer enn å kontrollere synet ditt. Vi sørger for å undersøke øynene dine grundig for å påse at de er sunne og friske, og vi vil også kunne oppdage sykdommer som:

  • Diabetes
  • Høyt blodtrykk
  • Hjerte- og karsykdommer
  • Grå stær
  • Grønn stær
  • Maculadegenerasjon
  Øyehelse hos barn – når du bør bestille time

  Absolutt alt ved barnet ditt er spesielt, og det gjelder også øynene. Øynene er en viktig del av utviklingen deres når de vokser opp, og det er svært viktig at du følger nøye med på barnets øyehelse. Det kan imidlertid være vanskelig å vite om de trenger en synstest eller ikke. Derfor har vi lagd en liste over symptomer du bør være på utkikk etter.

  1. Lesevansker

   Hvis du oppdager at barnet ditt sliter med å lese og ofte kommer ut av det, trenger det kanskje briller for å korrigere synet.

   Mer informasjon
  2. Mysing

   Hvis du ser at barnet ditt myser når han eller hun ser på TV og leser, kan det trenge hjelp til å få korrigert synet.

   Mer informasjon
  3. Gnir seg i øynene

   Dersom barnet ditt ofte gnir seg i øynene eller klager over at øynene svir, bør du søke profesjonell hjelp og ta med barnet til din lokale Specsavers-butikk.

   Mer informasjon
  4. Bruker kun ett øye

   Hvis du ser at barnet ditt bare bruker det ene øyet, kan det være et tegn på at det ene øyet ser bedre enn det andre. I en slik situasjon hjelper det vanligvis med briller, så bestill time hos optikeren.

   Mer informasjon
  5. Svie i øynene

   Dersom barnet ditt klager over svie i øynene, anbefaler vi at du bestiller time for en synstest.

   Mer informasjon