Derfor rammer tørre øyne så mange av oss

Derfor rammer tørre øyne så mange av oss

– og slik får du bukt med problemet

Bestill synstest

Svært mange plages av tørre øyne. Opplever du kløe, svie, sårhet eller følelsen av å ha sandpapir på øynene kan det være tegn på tørre øyne, og det er flere grunner til at det oppstår. 

– Når vi blunker fordeles en væske som kalles tårefilm seg over øynene. Tårefilmen er en tynn hinne som fukter og ernærer øyets overflate. Årsaker til at du får tørre øyne kan være flere, men i hovedsak skyldes det enten at øynene produserer for lite tårevæske, at tårevæsken fordamper for fort eller at tårefilmen er i ustabil. 

 

Symptomer på tørre øyne

 • Tørrhet
 • Sårhet
 • Sandfølelse
 • Smerte og/eller ubehag
 • Kløe
 • Lysømfintlighet
 • Rennende øyne 
 • Uklart syn som kommer og går 
 • Røde øyne
 • Slitne og trette øyne
 • Økt blunking 
 • Ubehag ved bruk av kontaktlinser

 

Seks grunner til tørre øyne 

1. Når du ser på en skjerm slik som mobil, nettbrett eller en datamaskin reduseres blunkefrekvensen betraktelig. Du blunker faktisk  fem ganger sjeldnere enn ellers. Resultatet blir at tårefilm ikke får fuktet øynene hyppig nok, og plager slik som slitne, såre, røde og tørreøyne kan oppstå. Tørr inneluft er heller ikke det beste for øynene. 

 

2. Når vi blir eldre endrer tårefilmen seg, og tåreproduksjonen går ned. Tørre øyne er bant annet et symptom på overgangsalder hos kvinner, derfor opplever flere kvinner enn menn plager relatert til tørre øyne. 

 

3. Sminke, og fjerning av sminke med oljebaserte produkter kan gjøre tårefilmen ustabil, og på plager med tørre øyne kan oppstå. Det samme problemet kan oppstå hvis du sminker våtkanten noe som kan resultere i at kjertler som produserer deler av tårefilmen blir tilstoppet og/eller betente  

 

4. Den ytterste delen av tårefilmen består av et fettlag, og hvis dette laget ikke er optimal, vil tårene fordamper raskt. Hvis kjertlene som produserer fettlaget  enten er helt eller delvis tilstoppe eller det er betennelse i disse kjertlene, vil resultate bli plager med tørre øyne. 

 

5. Kroniske sykdommer som blant annet diabetes, og enkelte medisiner, vil kunne føre til tørre øyne. Tørre øyne er et kjent problem ved allergier, enten som en konsekvens av allergien, eller som følge av allergimedisinene. 

 

6. Kirurgiske inngrep slik synskorrigerende inngrep vil kunne være en medvirkende faktor til tørre øyne

 

 

Dette er behandlingen  

Det finnes god behandling for tørre øyne, for å få rett behandling er det viktig at du finner ut av hva som forårsaker plagene. 

Tidligere ble tørre øyne oppfattet som en tilstand som kun var relatert til nedsatt produksjon av tårer, og ble derfor behandlet bare med kunstig tårevæske. I dag vet vi at plagene kan skyldes flere faktorer og at det er vedig viktig at behandlingen tilpasses til årsaken til plagene og alvorlighetsgraden av plagene. 

 

En test hos optiker vil kunne fortelle deg hvilken behandling du har behov for. Hvis plagene skyldes nedsatt tåreproduksjon så er kunstig tårevæske den første behandlingsformen. Det finnes mange ulike produkter på markedet, din optiker vil kunne anbefale deg rett type kunstig tårevæske, og også lære deg om hvordan behandling skal gjennomføres. 

 

Hvis plagene skyldes økt fordampning som følge av nedsatt kvalitet eller mengde av fettstoffer i tårefilmen så vil behandlingen inkludere behandling av øyelokkene med spesielle våtservietter og varmebehanding i tillegg til øyedråper.  

 

Husk etterkontroll  

Uansett hvilken behandling du har behov for er det viktig at du går til etterkontroll som settes opp 4-6 uker etter behandlingen har startet. 

Da kan vi finne ut av om behandlingen har hatt ønsket effekt, eller om vi bør prøve supplerende behandling. Hvis vi finner at det er behov så kan vi også henvise deg videre til en øyelege. 

 

 

 

 

Bestill en synstest nær deg