Øyesykdommer

Digitalt bilde av netthinnen

Grønn stær er definert som en symptomfri øyesykdom, som kan føre til kroniske synsskader – eller i verste fall blindhet. Det antas at det er flere tusen nordmenn som har denne øyesykdommen uten å vite om det. Optiker og fagsjef, Trine Johnsen, i Specsavers har mange års erfaring innen feltet.

- På fagspråk kalles grønn stær for Glaukom, og må ikke forveksles med grå stær. Grå stær er definert som defekter på øyelinsen, som lar seg korrigere med moderne behandlinger. Glaukom er derimot langt mer alvorlig hvis det ikke oppdages tidlig, forklarer Johnsen.

Hva er glaukom?
Betegnelsen glaukom er et felles begrep for flere ulike øyesykdommer. Felles for dem alle er at de svekker synsnerven og synsfeltet. Her er det viktig å huske på at glaukom utvikler seg over lang tid, altså mange år, uten noe form for symptomer eller endringer på synet.

- Hovedårsaken til utvikling av glaukom er høyt trykk i øyets vannkammer. Det er ikke uvanlig at dette trykket øker med alderen, derimot skal man være obs på plutselige og store endringer i trykket, da dette kan være en indikasjon på glaukom, sier optiker Johnsen.

Skaden på synsnerven som forekommer ved glaukom påvirker i stor grad den delen av synet som i utgangspunktet er svakt. Det gjør det vanskelig å oppdage sykdommen på egenhånd, da det ikke påvirker de sentrale nervene som gjør at vi ser klart. Har man derimot vært så uheldig at man merker mørke skygger eller flekker, så er det en indikasjon på at sykdommen har utviklet seg til sluttstadiet.

Hvem rammes av glaukom?
- Alle kan rammes av glaukom, og for noen er det medfødt. Det er derimot langt vanligere at glaukom forekommer hos de over 40 år, og statistikken er enda høyere for de over 75 år.

Hvordan forebygge glaukom?
Regelmessige synsundersøkelser. Det er den eneste og beste måten å holde øynene under oppsyn, samt oppdage eventuelle endringer som kan utvikles og føre til glaukom.

- Alle våre synsundersøkelser inkluderer trykkmåling av øyet, og vil fort kunne fortelle optikeren om det er noe mistenksomme endringer. Da har man mulighet til å oppdage sykdommen tidlig og henvise til øyelege som vil sette i gang behandling. Det er nemlig mulig å leve et normalt liv med glaukom, uten noe synsendring, hvis den oppdages og behandles tidlig, avslutter Johnsen.

Bestill en synstest

Ta vare på øynene dine. Bestill time hos en av våre autoriserte optikere i dag.