Beskytt øynene til minstemann

Beskytt øynene til minstemann

Derfor er solbriller så viktig

Solbrille til barn

Store deler av landet har vært velsignet med mye sol i det siste – og forhåpentligvis kan vi bade i både solstråler, varme temperaturer og lunket vann hele sommeren igjennom.

Men selv om vi elsker den, byr den sterke sola også på utfordringer – spesielt for barn. Smårollingene har nemlig sarte øyne, så en lang dag på stranda kan potensielt være skadelig for små øyne.

 

Sollys og UV-stråler

– Barn har større pupiller enn voksne. Øyelinsene er klarere, og de har også mindre beskyttende pigment i iris enn et voksent øye. Derfor slippes det inn mer sollys og farlige UV- stråler i små øyne, forklarer Pia Fuhr Joakimsen, som er optiker i Specsavers.

Jo tidligere, jo bedre

Men hvor tidlig bør du egentlig utstyre barnet med solbriller? Ifølge Fuhr Joakimsen er svaret på det «jo tidligere, jo bedre».

– Det beste er å starte helt fra barnet er baby og ligger i pulk og barnevogn. Man får faktisk tak i  solbriller som passer til barn som bare er noen måneder gamle.

Disse «babybrillene» er laget av myk plast og har en strikk rundt hodet istedenfor stenger, slik at de ikke er ubehagelige når barnet ligger nede.

– Barn som får solbriller fra de er helt små, blir dessuten vant med det og synes gjerne det er greit å fortsette. Starter du først når barnet er to–tre år og gjerne vil bestemme litt mer selv, kan være en større tålmodighetsprøve, ler Joakimsen.

Tips og triks

Er du derimot en av dem som ikke klarte å plassere et par solbriller på nesa til minstemann tidlig nok, så har optikeren flere tips til hva som du kan gjøre for å prøve å unngå at solbrillen oppfattes som et irritasjonsmoment når lek og moro står i fokus.

Først og fremst er det viktig at solbrillene er komfortable å ha på seg, hvis ikke ryker de lett.

– Også er det selvfølgelig viktig å gå foran som et godt eksempel som voksen, ved å bruke solbriller selv også. Hjelper du i tillegg til med å passe på at solbrillene er rene og sitter godt på plass, øker du også sjansen for at de ikke blir kastet veggimellom.

– Ingen barn synes det er greit å se gjennom glass som er uklare på grunn av solkrem og is. En hodestrikk som holder brillene på plass, er også et must. Videre kan det være lurt å la barnet få være med å velge briller selv, når det er gammelt nok til det.

– Barn vet som regel godt hva de liker, og en brille i yndlingsfargen kan fort bli en stor favoritt. Et tøft etui eller en stilig brillesnor kan også gjøre susen, tipser Joakimsen.

 

Slik påvirkes barnas syn uten solbrille

Både hornhinnen, øyelinsen og øyebunnen kan skades av UV-strålene. «Snøblindhet» er en smertefull tilstand der hornhinnen blir «solbrent», og symptomene kan komme først flere timer etter en lang dag i solen.

Barnet blir ekstra lysfølsom og rød i øynene, og svie og en sandpapirfølelse i øynene kan dukke opp. Synet kan også bli uklart. Tilstanden er heldigvis forbigående. Er uhellet ute, kan fuktedråper og en kald klut lindre plagene. Det er også godt å være i et mørkt rom.

Er forbrenningen kraftig, kan det være behov for behandling med øyesalve med antibiotika og smertestillende tabletter, så da er det viktig at man oppsøker lege. Husk også at UV-stråling forekommer selv om det er overskyet. Dette er spesielt viktig å ta hensyn til i sydligere strøk og på fjellet, der UV-strålingen er sterkere.

Dette bør du se etter når du kjøper solbriller til barn:

 • De må være CE-merket. CE-merking er en garanti for at produktet demper skadelige UV-
  stråler.
 • Glassene bør ikke være for mørke eller for lyse. For god komfort skal de kun ha et lysinnslipp på mellom 8 og 18 prosent.
 • Brillene bør ha god optisk kvalitet, slik at de er gode å se gjennom. Og de bør dekke
  godt, slik at de gir beskyttelse også for stråler ovenfra og på sidene.
 • Enkelte solbriller har polariserte glass som stopper alt lys som reflekteres fra snø og
  vann. De gjør også at kontrastene blir skarpere og er veldig behagelige å se gjennom.
 • Solbriller med god kvalitet tåler røff barnebruk. De har glass som tåler hyppig pussing og
  som sitter godt i innfatningen.
 • Brillene bør ha en god passform, slik at de er komfortable. Hos optikeren får du hjelp til
  å justere brillen så den ikke sklir eller klemmer over nesen og bak ørene.

Kjøper du solbriller hos en optiker, kan du være trygg på at de har god nok kvalitet. Stikker du innom en Specsavers-butikk får du god hjelp til å velge ut riktig brille til barnet ditt. Der kan du selvfølgelig også få solbriller med styrke, dersom barnet trenger det.

 

Bestill en synstest nær deg