Se klart - også i sola

Mann med solbriller med styrke

Beskytt øynene, enten du er på fjellet eller ved sjøen

Det er allment kjent at UV-stråler kan gi skader på huden, men svært få vet at de også kan skade øynene. De vanligste skadene som følge av UV-stråler er grå stær og, som nyere forskning viser, økt risiko for å utvikle makula degenerasjon.
Makula degenerasjon, bedre kjent som forkalkninger på netthinnen, er en sykdom som berører skarpsynet vårt. Synscellene i øyet blir skadet av langvarig eksponering av UV-stråler som gjør at synet sakte, men sikkert forsvinner. Både snøen og vannet reflekterer sollyset, og gjør at øynene dine blir eksponert for UV-stråler. Ved å benytte solbriller beskytter du øynene dine, enten du skal på skitur eller nyte sola ved sjøen.

Solbriller med styrke

For brillebrukere blir det stadig mer populært å ha et par solbriller med styrke. Enten du er nærsynt, langsynt eller har behov for progressive briller kan du få solbriller med din styrke. Det er en praktisk løsning som eliminerer mange problemer for de som ofte har flere briller de sjonglerer mellom. Vi vet at det også er et stressmoment for mange å måtte bytte mellom briller og solbriller. I bil, for eksempel, kan det være direkte farlig å bytte fra briller med styrke til solbriller uten styrke. Det anbefales heller ikke å bruke solbriller utenpå vanlige briller.

Tar bort reflekser

Det er viktig å huske på at man nå kan få alle typer solglass med din egen styrke, og som igjen er tilpasset dine behov og aktiviteter. Polariserende glass er fantastiske dersom man oppholder seg mye ute, enten det er snakk om skiturer, en gåtur i fjellet eller ute på sjøen. Slike glass tar nemlig bort ubehagelige reflekser i blanke overflater som snø, vann og asfalt.

Godt egnet for bilkjøring

Solglass med styrke er kanskje spesielt godt egnet for bilkjøring, og er en god investering som gjør deg sikrere i trafikken.  

- Riktige solbriller reduserer reflekser i asfalten, og øker komforten ved kjøring. Dersom du i tillegg har din styrke i glassene vil det løse mange ubehagligheter på veien. Alternativet enkelte sverger til er å ha solbriller utenpå sine vanlige briller, det er ikke like praktisk og kan være svært klønete, forteller Ingrid Stenersen, optiker på Specsavers Sørlandssenteret.

Husk UV-beskyttelse

Når du skal kjøpe solbriller finnes det utallige brillemodeller å velge mellom. Det er lett å henge seg opp i mønstre og fasonger, men hva er det som egentlig er viktigst når du skal velge solbriller?

- Sørg for at brillene har UV-beskyttelse, at de sitter godt og samtidig dekker for sollys. De bør heller ikke være for mørke, ettersom de mørkeste solglassene ikke er godkjente for bilkjøring. Sørg for å velge en fargetone som er behagelig og som samtidig passer til innfatningen, forklarer Stenersen.

Tips:

  • Solbriller med din egen styrke (korreksjon) kan leveres med refleksbehandlinger, polariserte glass og selvfølgelig UV-beskyttelse
  • Solbrillen bør dekke godt, slik at solen ikke slipper inn
  • Brillene bør sitte godt, og ikke være for tunge
  • En brille med brune glass gir best kontrast, mens en brille med grågrønne glass gir best fargegjengivelse
  • Polariserte glass gir ekstra god komfort på grunn av reduksjon av refleksjon fra blanke overflater, for eksempel snø, vann, asfalt og dashbord i bilen
  • Du kan gjerne ”våge litt mer” når du velger solbriller, sammenliknet med når du velger vanlig brille


Bestill en synstest

Ta vare på øynene dine. Bestill en synstest hos en av våre autoriserte optikere i dag!