Liker du ikke å kjøre i mørket? Les dette

De fleste, uansett hvor erfarne de er, kan føle seg usikre hvis de har begrenset sikt og ikke er vant til å kjøre i mørket. Faktisk er det så mange som 43 % av bilistene som føler seg utrygge. Dette skyldes at 90 % av reaksjonsevnen er påvirket av synet. Heldigvis er det noen ting du kan gjøre for at mørkekjøring skal bli litt mindre ukomfortabelt. Les videre og finn ut hvordan.

Ta en synsundersøkelse

Å kjøre bil når dagslyset svinner, kan være utfordrende for øynene. De må venne seg til nye lysforhold, møtende trafikk og blending.  Og det er først når bilistene legger merke til disse forandringene at de kanskje forstår at det er noe med synet deres. Den beste måten å sikre optimalt syn på er imidlertid ved å få øynene undersøkt regelmessig. Det kan bidra til å redusere bekymringer du måtte ha om synet ditt.

Bruk frontlysene riktig

Det kan høres ut som en selvfølgelighet, men å bruke frontlysene riktig kan gjøre en stor forskjell. Skift til fjernlys når du kjører utenfor tettbebygde strøk, på veier uten gatelys, men så snart du ser lysene fra en møtende bil må du skifte til nærlys, slik at du ikke blender sjåføren. Hvis du møter en bil som ikke blender ned, må du fokusere på høyre side av veien og unngå å se direkte på bilens frontlys. Sakk ned på farten hvis du ikke kan se fotgjengere i veikanten eller hvor du kjører.

Øve, øve, øve

Øvelse gjør mester, og det gjelder også for mørkekjøring. Hvis du vil bli mer komfortabel med å kjøre når det er mørkt, så be en person du har tillit til om å sitte på, så du ikke er alene med usikkerheten. Begynn med noen korte turer og bygg opp selvtilliten over tid.

Glass som er laget spesielt for bilkjøring?

Les mer om SuperDrive her

Finn ut mer

Bruk glass som er optimalisert for bilkjøring

Hvis du vet at du kommer til å kjøre mye i mørket, så er det verdt å investere i et par kjørebriller. Brilleglass som er laget spesielt til kjøring har som regel en bred sone til både lange og mellomlange avstander. Det gir deg et vidt synsfelt der du ser det som er foran deg på veien så vel som instrumentpanelet, navigasjonsskjermen og sidespeilene skarpt. Den spesielle teknologien sikrer at overgangen mellom å se fra side til side og opp og ned følger øyets naturlige bevegelse. Resultatet er at øynene dine slipper å skifte ofte fra skarpt til uskarpt syn. Kjørebriller fås også med antirefleksbehandling som øker visuell komfort ved å redusere blending og reflekser fra motgående biler, skilt og trafikklys – både natt og dag.