Regelmessige synsundersøkelser er viktig for øyehelsen. Men både hvor ofte du bør undersøkes og årsakene bak symptomene endrer seg med årene.
Regelmessige undersøkelser er viktig for øyehelsen. Mange øyesykdommer har i tidlige stadier ingen åpenbare tegn eller symptomer, så regelmessige synsundersøkelser er ofte den eneste måten å oppdage dem på.
"Dette kan få folk til å tro at det ikke er noe feil med øynene deres. Men siden sykdommer som grønn stær (glaukom) og diabetisk retinopati ikke har noen tegn eller symptomer, er regelmessige syns‑ og øyehelseundersøkelser avgjørende for å beholde godt syn og sunne øyne", sier Åshild Martinsen, optiker hos Specsavers.
Hvem bør ta en synsundersøkelse?
Regelmessige synsundersøkelser er viktig for å bevare øyehelsen og generell velvære. Like viktig er det å bestille tid for en synsundersøkelse så snart du merker endringer i synet ditt. Synet kan ha blitt uklart, du har kanskje begynt å se 'fluer' i synsfeltet eller blitt mer sensitiv for lys.
Generelt sett er det et par ting du kan bruke som tommelfingerregel for barn, voksne og eldre når du skal avgjøre når du bør får øynene dine undersøkt.
Når bør barn ta en synsundersøkelse?
For barn opp til 5 år er det alltid en øyelege, eller optiker hos en øyelege, som utfører synsundersøkelsen og skriver ut brilleseddelen. Fra barnet er 5 år kan de gå til en optiker i vanlig optikerforretning med mindre de skal følges opp av ulike grunner hos en øyelege. Ifølge Åshild Martinsen bør barn gjennomgå minst to undersøkelser innen de fyller 16 år. Undersøkelsene bør gjøres på utvalgte tidspunkter i barndommen og tidlig i tenårene.
Om barnet ditt behøver briller eller kontaktlinser, kommer optikeren til å anbefale en oppfølgingsplan med hyppigere besøk med utgangspunkt i barnets behov.
Som forelder bør du, ifølge Martinsen, være oppmerksom på visse ting ved barnets adferd som kan indikere synsproblemer.
"Hvis du ser merkelige øyebevegelser hos barnet ditt, eller opplever at barnet unngår næraktiviteter, så er det en grunn til å få barnets øyne undersøkt", sier Martinsen.
For yngre barn er det viktig at optiker er effektiv for å beholde konsentrasjonen, og den består av morsomme tegninger og figurer som hjelpemidler. Foreldrene er selvsagt sammen med barnet gjennom hele undersøkelsen. Med større barn, når barnet kan lese og er mer konsentrert, kan synsundersøkelsen være mer lik en synsundersøkelse for voksne.
Ved barnets første synsundersøkelse vil optikeren også benytte dråper i øynene som gjør at fokuseringsevnen til barnet slapper helt av slik at man får en mye mer nøyaktig resultatet. Barnets pupiller vil også bli utvidet en god stund etterpå og barnet kan bli lysømfintlig.
Optikere i Norge kan bruke disse dråpene på barn fra 5‑årsalder. Før dette må barnet undersøkes hos en øyelege.
Les mer om vår synsundersøkelse
La optikerne våre hjelpe deg
Når bør voksne få utført en synsundersøkelse?
Behovet for syns‑ og øyehelseundersøkelser varierer med alderen opp gjennom voksenlivet. Når du er mellom 20 og 40 år er synet ditt mer stabilt enn mellom 40 og 55 år, når synet endrer seg raskt. Som en tommelfingerregel anbefaler vi en synsundersøkelse hvert annet år. Det gjelder også om du bruker briller. Fra 55 år og oppover stabiliseres synet igjen, men risikoen for sykdommer øker. Det anbefales derfor at du får utført en synsundersøkelse minst hvert annet år – noen ganger oftere.
Dette er generelle anbefalinger. Det finnes også mer spesifikke anbefalinger som tar utgangspunkt i deg og familiehistorikken din, sier Martinsen.
"Dersom du har en øyesykdom i den nære familien din, bør du få tatt en synsundersøkelse. Har du symptomer på anstrengte øyne, hodepine eller følelsen av å ha sand i øynene, bør du få undersøkt øynene dine", sier Martinsen.
Når bør eldre personer få utført en synsundersøkelse?
Åshild Martinsen forklarer at eldre personer over 65‑70 år har nytte av å få synet og øynene sine undersøkt hvert år. Mange aldersrelaterte tilstander utvikles over tid og kan være så subtile at den rammede selv ikke merker noe før etter lang tid.
Noen av øyesykdommene, slik som aldersrelatert makuladegenerasjon, diabetes retinopati, grå stær og glaukoma og grønn stær kan ha en svært negativ effekt på synet hvis de forblir ubehandlet.
Den gode nyheten er at jo tidligere aldersrelaterte øyesykdommer oppdages, desto enklere kan de i de fleste tilfeller behandles. Hvis du opplever noen symptomer, kan det være varsler og tegn på at du bør bestille tid for en synsundersøkelse.
Noen eldre kan imidlertid være motvillige til å få øynene sine undersøkt, selv om slike holdninger er i ferd med å endre seg. Som pårørende kan du kanskje oppdage visse endringer i adferd som kan indikere at et familiemedlem lider av en øyesykdom.
"Hvis faren din slutter å lese, eller moren din begynner å unngå å kjøre bil når det er mørkt, kan det være symptomer på en øyesykdom. Da bør dere kanskje ta en prat om å få undersøkt synet og øynene", sier Martinsen.
Du vil kanskje også lese
Hvordan velger jeg den beste synsundersøkelsen?
Du lurer kanskje på hvordan du velger en synsundersøkelse som passer for deg og øyehelsen din? Hør hva eksperten vår sier om dette.
Les merEr det forskjell på synstest for briller og kontaktlinser?
Det korte svaret er nei. Men det er viktig å forstå at det er forskjeller på hvordan resultatene brukes.
Les merTre grunner til at mange ikke tar en synsundersøkelse
Tror du at en av de tre grunnene gjelder deg? Finn ut om du bør vurdere å ta en synsundersøkelse.
Les mer