Blir du trett i øynene når du ser på skjermer?

Å se på en skjerm i mange timer i strekk, er stressende for øynene og kan forårsake en rekke problemer.

Selv om det kan være ubehagelig med trette øyne, er det vanligvis ikke alvorlig og forsvinner av seg selv når øynene får hvile. Du kan kanskje ikke endre hvor mange timer du tilbringer foran datamaskinen eller andre ting som irriterer øynene dine, men det er ting du kan gjøre for å forhindre problemer med synet.

Symptomer på trette øyne kan være:

  • Irritasjon
  • Hodepine
  • Såre, trette eller kløende øyne
  • Vanskeligheter med å fokusere
  • Rennende øyne
  • Tørre øyne
  • Sløret syn eller dobbeltsyn

8 tips om bruk av digitale skjermer

01

Fokuser på andre objekter og hvil øynene

02

Ta korte, hyppige pauser og se bort fra skjermen

03

Bruk riktig belysning – for lite eller for mye lys kan irritere øynene

04

Reduser reflekser og gjenskinn rundt deg

05

Vurder å oppgradere skjermen til en LCD-skjerm med en antireflekterende overflate og høyeste oppløsning

06

Juster skjermen slik at den er riktig plassert foran deg og synsfeltet ditt

07

Tilpass arbeidsplassen din slik at du ikke trenger å bevege eller anstrenge øynene for mye

08

Ta regelmessige synsundersøkelser for å opprettholde et klart og behagelig syn

Like stilige til både jobb og fritid

Uansett hvilken stil du har, har vi innfatninger i forskjellige farger, former og størrelser som passer perfekt til deg.

Få svar på spørsmålene dine

Hva er databriller?

Databriller er briller med glass spesielt tilpasset arbeid ved dataskjerm. Fordi dataskjermen gjerne befinner seg lengre unna enn bøker o.l. anbefales databriller fremfor lesebriller når du jobber på skjerm. Disse brillene gir skarpere nærsyn og lindrer trøtthet, hodepine og stiv nakke. Dersom du har behov for databriller på arbeidsplassen, kan arbeidsgiver dekke kostnaden.

Prisene på databriller varierer med hvilken innfatning og type brilleglass du velger. Hos Specsavers får du hjelp til å finne den brillen som passer best for deg, og da vil du også få mer informasjon om pris.

Hvor lenge kan jeg arbeide ved en datamaskin?

Det er ingen faste regler for det, men det anbefales at du tar pauser ved å se bort fra skjermen hvert 10–15. minutt. I tillegg bør du bevege deg bort fra datamaskinen hver andre time for å gi både kroppen og øynene en pause. Datamaskinbrukere blunker sjeldnere, noe som fører til tørre øyne. Dette er spesielt merkbart hvis du arbeider på kontor med aircondition, siden det også tørker ut luften. Et enkelt tips er å blunke hver gang du trykker på linjeskiftknappen.

Hvorfor får jeg tørre øyne etter lang tid foran dataskjermen?

Tørre øyne er noe mange opplever når man sitter lenge foran en skjerm. De som jobber foran dataskjermer blunker sjeldnere enn når man ikke sitter foran en skjerm. Dette fører til tørre øyne og er som regel forklaringen på hvorfor folk flest føler at øynene er tørre etter at de har sittet lang tid foran en datamaskin. Er det aircondition på kontoret, vil dette være spesielt merkbart fordi det i tillegg tørker ut luften. Et enkelt tips kan være å blunke hver gang man bruker linjeskiftknappen. Utover det kan man også bruke fuktighetsgivende øyedråper som kan fås på apoteket. Det er også viktig å ta jevnlige pauser fra dataskjermen for å unngå tørre øyne.