Hvorfor databriller er en god ide

Hyppige skift fra å se på dataskjermen til å se på personer rundt deg på kontoret, kan være belastende for øynene dine. Selv om mye skjer ansikt til ansikt på et kontor, er det også slik at stadig flere oppgaver, også møter, gjøres på skjerm. Det betyr at antall timer foran skjermen totalt sett øker.

Hvis du har opplevd at øynene dine blir anstrengt når du jobber på skjerm, er du ikke alene om det. Forskjellige studier viser at minst 75 % av datamaskinbrukere opplever symptomer som relaterer seg til synet, inkludert øyebelastning, hodepine, irritasjon av øynene, slørete syn samt nakke- eller ryggsmerter (kilde: SuperReaders Whitepaper). Selv om overbelastning av øynene er midlertidig og sjelden skadelig, så er det sjenerende og ubehagelige symptomer som forstyrrer og nedsetter produktiviteten. Noen vanlige utløsende faktorer er lesing, arbeid på skjerm, arbeidsoppgaver som krever konsentrasjon og fokusering på ulike avstander – eller at du ikke har riktige briller.

Hva kan du gjøre for å unngå anstrengte øyne?

Slitne øyne er sjelden en grunn for ikke å gå på jobb, siden det er mulig å redusere eller unngå symptomene på slitne øyne og anstrengelser fra bruk av dataskjerm.
Øynene må jobbe hardere for å se på kort avstand enn på lang avstand. Hvis du har en stasjonær datamaskin kan du derfor prøve å plassere den på  en armlengdes avstand fra ansiktet ditt. Det er også viktig å være oppmerksom på blending – mange nye smarttelefoner og laptoper har skjermer med fantastisk bildekvalitet, men de er samtidig så lyssterke at de kan blende og belaste øynene. 

Hvis du bruker en enhet med glasskjerm, så prøv å bruke et matt filter på skjermen.De fleste undervurderer hvor godt en pause kan gjøre for øynene, så husk å la dem få hvile av og til! Ta en pause hvert 20. minutt ved å se på en gjenstand langt unna i 20 sekunder. Ved å se på noe på avstand gir du øynene en mulighet til å hvile.

Lurer du på om du har riktige databriller?

Se nærmere på våre SuperDigital Focus 123

Les mer

Riktige brilleglass

Hvis du allerede bruker briller, tenker du kanskje ikke på at brillene kan være årsaken til at øynene dine overbelastes. Riktige skjermbriller er imidlertid viktig, og databriller med progressive glass er utviklet spesielt for å gjøre arbeidsdagen din mer komfortabel. De har et mye videre synsfelt som er tilpasset synsavstanden når du sitter ved skrivebordet. Hyppige bevegelser av hodet for å skifte fokus kan også gi belastninger på nakken og ryggen. Med glass som fokuserer for deg, kan du sitte mer oppreist og unngå å synke sammen.

Databriller er ment som et ekstra par briller. På grunn av synsfeltet er de ikke egnet til å reise til og fra jobben med, siden de ikke har styrken du trenger for å se skarpt på avstand.