Hva er rennende øyne?

Rennende øyne kan oppstå hvis øynene produserer for mange tårer, eller hvis tårene øyet produserer ikke dreneres vekk som de skal. Rennende øyne kan være plagsomme og kan også ledsages av andre symptomer, som tåkesyn, såre øyelokk, ubehag, irritasjon eller klissete øyne.

Symptomer

Rennende øyne, der tårene renner over, kan forårsake litt uklart syn. Rennende øyne kan dukke opp med andre symptomer, som:

  • En brennende følelse
  • Tørrhet
  • Ømme øyne
  • Kløe
  • Trette øyne
  • "Sand" i øynene

Noen mennesker har rennende øyne når de er utendørs, eller om morgenen når de våkner. Andre har det hele dagen.

Få svar på spørsmålene dine

Hvorfor renner øynene, og hvordan kan det behandles?

Rennende øyne skyldes som regel økt produksjon av tårevæske. Tilstanden kan ramme ett eller begge øyne. Rennende øyne skyldes vanligvis enten overproduksjon av tårevæske på grunn av irritasjon på øyet, en allergisk reaksjon eller av og til tilstopping i dreneringssystemet som fører til at tårene renner over. Hvis du merker at øynene dine renner ofte eller på en unormal måte, bør du bestille en synsundersøkelse hos en optiker.

Jeg har vurdert å begynne med kontaktlinser, men jeg er allergisk og derfor har jeg av og til rennende øyne. Påvirker det mine muligheter til å bruke kontaktlinser?

Hos enkelte kan allergisymptomer påvirke hvor behagelig det er å bruke kontaktlinser. Eneste måten å finne ut om du kan bruke linser på, er å prøve. Du bør også være klar over at du kanskje må prøve ulike typer for å finne ut hvem som passer best til deg. Det kan hende at endagslinser er et godt alternativ, siden du da kan bruke briller de dagene symptomene er verst. Kontakt optikeren din for å finne ut om du kan bruke kontaktlinser og hva du bør gjøre når symptomene inntreffer.