Hva er tørre øyne?

Tørre øyne oppstår når øynene ikke produserer nok tårer eller når tårene fordamper for raskt.

Symptomer

Mange mennesker opplever ubehag som skyldes tørre øyne. Symptomene kan variere fra svært milde til så alvorlige at de reduserer livskvaliteten. Det påvirker vanligvis begge øynene. Symptomer på tørre øyne kan være:
 

  • Røde øyne
  • En følelse av tørrhet eller "sand" i øynene
  • Ømhet eller tretthet i øynene
  • Tårer
  • Sløret syn som forbedres når du blunker

Få svar på spørsmålene dine

Hva forårsaker tørre øyne?

Er du tørr på øyet kan det være alt fra miljøforhold til ulike sykdommer som er årsaken. Har du tørre øyne, uansett om det er på morgenen, gjennom hele dagen eller natten, er det fordi det er utilstrekkelig fuktighet på øyets overflate. Siden det kan være så mange faktorer som spiller inn, er det ofte vanskelig å finne årsaken. Derfor bør du kontakte en optiker om det er et vedvarende problem.

Noen av de vanligste årsakene kan være aldring, hormonelle forandringer (graviditet, overgangsalderen, lavt stoffskifte o.l.), miljøfaktorer som endringer i luft, aircondition, mye arbeid foran dataskjerm og lignende, autoimmune sykdommer (bl.a. Sjögrens syndrom), Graves sykdom, visse typer legemidler, bruk av kontaktlinser, LASIK og andre former for refraksjonskiurgi, nedsatt blunkefrekvens og andre helsetilstander. Har du tørre og rennende øyne når du sitter mye foran dataskjerm, hjelper det best med litt pauser fra skjermen, samt å dryppe øynene med kunstig tårevæske i løpet av dagen. Ekstreme former for tørre øyne kan påvirke synet i form av infeksjoner. I tillegg kan tørre øyne forveksles med andre lidelser som øyeinfeksjoner og allergier. Er årsaken allergi, vil du vanligvis også være plaget med kløe. Ofte kan det være en kombinasjon av årsaker som forårsaker tørrhet på øyet. Øyedråper kan være en enkel behandling av tørre øyne.

I tillegg til tørre øyne er rødhet, svie, kløe og annen irritasjon også vanlig, men kan også forårsakes av de nevnte årsakene.