Hva er konjunktivitt?

Konjunktivitt oppstår når hinnen som omgir øyelokket og øyeeplet blir infisert eller betent. Dette kan forårsake en brennende eller kløende følelse og få øyet til å se rødt ut.

Symptomer

Konjunktivitt kan ramme mennesker i alle aldre, men er vanligst hos barn. Symptomene på konjunktivitt er blant annet:

  • Rosa, blodskutte eller hovne øyne
  • Kløe og hevelse
  • Sand- eller grusaktig følelse i øyet
  • En brennende eller kløende følelse i øyet
  • Klebrig eller tørket puss rundt øyevippene.

Kontakt lege umiddelbart dersom du har smerter i øynene, lysfølsomhet, nedsatt syn eller ekstremt røde øyne. Dette kan være et tegn på en mer alvorlig øyeinfeksjon som du bør få sjekket.

Få svar på spørsmålene dine

Hva er kontaktallergisk konjunktivitt?

Kontaktallergisk konjunktivitt er en medisinsk øyelidelse som oppstår når kontaktlinsene fører til en allergisk reaksjon i konjunktivitt. Dette skjer ofte ved at proteinene i tårefilmen fester seg til overflaten av kontaktlinsen og fører til en allergisk reaksjon. Pasienter med denne tilstanden kan prøve andre linsematerialer og linsevæsker for å løse problemet.

Kan jeg bruke kontaktlinser når jeg har konjunktivitt?

Nei, du kan ikke bruke kontaktlinser før symptomene er helt borte. Hvis du setter inn og tar ut kontaktlinsene dine, vil du infisere øynene dine om og om igjen. Hvis du fortsetter å bruke linsene dine, kan kontaktlinseetuiet bli kontaminert, og det er stor sannsynlighet for at infeksjonen spres til begge øyne. Selv om du har fått behandling, bør du ikke bruke linsene dine før symptomene er borte.

Hva er allergisk konjunktivitt?

Allergisk konjunktivitt er en betennelsesreaksjon til et allergen. Den fører til symptomer som kløe og røde og rennende øyne. Problemet løses vanligvis ved å fjerne allergenet (for eksempel er enkelte mennesker allergisk mot katter). Eventuelt kan symptomene kontrolleres ved hjelp av medisiner, for eksempel antihistaminer.

Jeg hadde nylig øyekatarr mens jeg brukte kontaktlinsene mine. Bør jeg kjøpe nye?

For å være helt sikker på at kontaktlinsene ikke er infisert anbefales det å ta et nytt par kontaktlinser og kontaktlinseetui etter at du har hatt øyekatarr og øynene er friske igjen. Dersom du bruker noe annet enn 14-dager eller månedslinser, ta kontakt med optikeren din for råd.