Pollenallergi

Pollenallergi, eller allergisk rhinitis, er en allergisk reaksjon som kan irritere og gjøre øynene betente.

Hvordan påvirker pollenallergi synet?

For personer med pollenallergi kan pollensesongen være en vanskelig tid. Eksponering for pollen kan bety irritasjon og betennelse i øyne, nese, hals og bihuler. Dette kan være svært ubehagelig og påvirke livskvaliteten når pollennivået er på sitt høyeste.

Symptomer

Symptomer på pollenallergi kan være:

 • Hyppig nysing

 • Tett eller rennende nese

 • Røde, kløende, rennende øyne

 • Kløende nese, ører og hals

Symptomer relatert til allergier kan også være tegn på andre potensielt mer alvorlige øyesykdommer. Derfor er det viktig å oppsøke lege dersom symptomene forverres eller vedvarer.

Vanlige årsaker

Pollenallergi er en form for overfølsomhet der immunsystemet reagerer negativt på ellers ufarlige stoffer som pollen, dyrehår eller støvmidd.

Behandling

Det finnes ingen kur mot pollenallergi, men du kan redusere symptomene med vaksinasjon eller reseptfrie medisiner i form av antihistaminer, nesespray og øyedråper.

Generelt er det lurt å være oppmerksom på pollennivåene gjennom året, slik at du kan ta de nødvendige forholdsreglene. Det er også en god idé å bruke tettsittende briller eller solbriller, som kan redusere øynenes eksponering for pollen.
 
Hvis du vanligvis bruker kontaktlinser, kan du oppleve uklart syn og ubehag når du har pollenallergi. Du kan prøve kontaktlinsevennlige øyedråper, endagslinser, eller bruke briller når øynene dine er påvirket av allergier.

Neste steg

Vi ønsker å hjelpe deg med å se klart og holde øynene friske så lenge som mulig. Hvis vi oppdager tegn på øyesykdommer under synsundersøkelsen med øyehelsekontroll, henviser vi deg til en øyelege.

Lær mer om synet

 • Grønn stær

  Grønn stær er en gruppe øyesykdommer som skader synsnerven som forbinder øyet med hjernen.

  Les mer
 • Makuladegenerasjon (AMD)

  Aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD) er en tilstand som påvirker skarpsynet i det sentrale synsfeltet.

  Les mer
 • En synsundersøkelse hos Specsavers

  Hos Specsavers tilbyr vi flere typer synsundersøkelser ‑ uansett om det er synsundersøkelse til briller eller kontaktlinser.

  Les mer