Hva er grønn stær?

Grønn stær (glaukom) er knyttet til forhøyet trykk i øyet. Det økte trykket kan skade synsnerven, som sender bilder til hjernen. Uten behandling, kan grønn stær forårsake permanent synstap. Grønn stær kan utvikle seg selv om trykket i øyet er innenfor normale grenser. Dette gjør grønn stær til en sykdom som er vanskelig å oppdage.
 
Det finnes ulike typer grønn stær. Den vanligste formen er kronisk grønn stær, som utvikler seg svært langsomt. En mer sjelden form som kalles akutt grønn stær utvikler seg raskt og med et plutselig forhøyet og smertefullt trykk i øyet.

Symptomer

Kronisk grønn stær er vanligvis ikke forbundet med smerter. I stedet er det viktigste tegnet på grønn stær at man mister synet. Det er faktisk ikke uvanlig at grønn stær er langt fremskreden før den blir oppdaget.

Akutt grønn stær derimot, er som oftest forbundet med sterke øyesmerter, hodepine, kvalme og plutselig nedsatt syn. Andre symptomer kan være tåkesyn og lyssirkler rundt lyskilder. Kontakt legen din umiddelbart hvis du opplever disse symptomene, da gjentatte symptomer kan forårsake skader på øyet.

Få svar på spørsmålene dine

Jeg har høyt blodtrykk. Påvirker det øynene mine?

Høyt blodtrykk kan skade de svært mange små blodårene i øynene. Det er flere ting som kan gjøres for å motvirke slike skader. Det anbefales at du diskuterer saken med legen din. Hvis optikeren mistenker skader på synet på grunn av høyt blodtrykk vil vi henvise deg til fastlegen og noen ganger til øyelege samtidig.