Designer glasses

«Kan sjefen betale for databrillene mine?»

Tilbringer du store deler av arbeidsdagen foran PC-skjermen, bør du lese dette.  

Svært mange av oss har en jobb som innebærer at vi sitter mye foran en dataskjerm – og det har sine innvirkninger på helsa.  

Det å stirre på en skjerm mange timer i strekk er anstrengende for øynene, i og med at den korte avstanden mellom øye og skjerm gjør at vi hele tiden må aktiverer øyemusklene.  – Da jobber øyemusklene statisk, og det er ikke bra over tid, sier Elisabeth Eldrup, som er optiker hos Specsavers Grensen i Oslo.  

– Du kan sammenligne det med å holde melkespann med armene strukket ut fra kroppen: Det går bra en liten stund, men etterhvert blir det veldig slitsomt. Det samme gjelder for øyemuskulaturen, og derfor kan enkelte av dem som sitter mye foran skjerm ha nytte av en databrille som kan avlaste øynene.  

Eldrup forteller at det som oftest er dem over 40 år og folk med litt skjeve hornhinner eller litt langsynthet som er i behov av databriller. De klarer seg gjerne fint uten briller på avstand, men trenger litt støtte når de sitter intenst foran skjermen.  

– Hvis du blir sliten av å sitte foran skjermen og kjenner at hodepinen setter seg over øynene utover dagen, ville jeg definitivt ha tatt en tur til optikeren.  

 

På helsa løs 

Hodepine etter skjermarbeid er bare ett av tegnene på at du overbelaster øynene. Andre symptomer er tåkesyn og svie og tretthet i øynene.  

– Tørre øyne er kanskje den vanligste plagen av det å jobbe foran en dataskjerm, sier Elisabeth. – Vi glemmer liksom å blunke, og blir gjerne sittende å stirre intenst på skjermen. Jeg minner ofte kundene mine på at de skal huske å blunke –  og da gjerne litt overdrevet. Videre er det viktig å ta noen pauser å se på noe på avstand, for eksempel ut av vinduet. Øynene våre er rett og slett ikke skapt for å se på nært hold hele tiden.  

Synsutfordringer knyttet til arbeid foran skjerm kan også føre til andre helseplager.  – Vi stiller oss inn etter øynene våre, så hvis du ser litt dårlig, vil du automatisk tilpasse hodet og kroppen for å prøve å se bedre. Det kan gjøre at du blir sittende i en ugunstig stilling som belaster både nakken og ryggen, forklarer Eldrup.  

– Jeg tror mange av dem som går til fysioterapeut for nakkeplager også burde sjekket synet sitt. Da får de undersøkt om det å optimalisere synet kan bidra til mindre stress på muskulaturen og dermed også forebygge plagene.  

 

Dette kan du gjøre for å redusere plagene 

Her er Elisabeth Eldrups beste råd for å redusere og forebygge øyeplager forårsaket av lange dager foran dataskjermen.   

* Husk å blunke. Da reduserer du risikoen for å få tørre øyne.  

* Se ut av vinduet. Øynene har godt av å veksle mellom å se ting på nær og lang avstand.  

* Unngå motlys bak skjermen. Øynene våre vil hele tiden rette seg etter det som er lysest, så har du et vindu rett bak skjermen blir det slitsomt for øynene å fokusere. Det mest gunstige er å ha vinduet plassert på siden.  

* Still inn lyset på skjermen. Dette er sterkt for øynene, og bør ikke være skrudd opp mer enn nødvendig. Ta først lysstyrken helt ned, og still det gradvis opp til du kjenner at det er behagelig. Gjør dette ved jevne mellomrom, ettersom lyset i rommet varierer.  

* Varier stilling, slik at du ikke blir sittende å stirre statisk. Har du hev- og senk-pult, bør du benytte deg av denne, og bytte på å stå og sitte.  

* Ta «caps-trikset»: Ta på deg en caps eller skygg foran øynene med hånden. Hvis det da blir bedre å se på skjermen, betyr det at det er noe feil med hvordan lyset faller fra taket. Husk at det er mulig å ta kontakt med en optiker for å få kartlagt synsforholdene på arbeidsplassen. 

* Juster avstanden til skjermen og skriftstørrelsen på skjermen ut fra hva som føles mest behagelig for øynene.   

* Ta en synstest. Blir du sliten og får plager av å jobbe mye foran skjerm, er det verdt å sjekke om du kan ha nytte av en databrille.  

 

Bestill en synstest nær deg