Hva er langsynthet?

Kan du lett lese skilt på avstand, men har problemer med å se notatene du har skrevet på skrivebordet? I så fall kan du ha en svært vanlig tilstand som kalles langsynthet eller hyperopi.

Langsynthet kan forekomme hos mennesker i alle aldre, men det er spesielt vanlig hos personer over 40 år. Det kan enkelt korrigeres med briller eller kontaktlinser.

Symptomer

Når du er langsynt, ser du objekter klarere på avstand enn tett på. Jo nærmere du kommer objektet, jo mer uskarpt blir det. Symptomene blir verre med alderen.

Øyet kan helt eller delvis kompensere for langsynthet, så det er ikke sikkert du legger merke til det, spesielt når du er yngre. Men etter hvert som du eldes og øyets evne til å tilpasse seg reduseres, kan din langsynthet forverres.

Symptomer på langsynthet er:

  • Hodepine
  • Trette øyne
  • Sløret syn

Få svar på spørsmålene dine

Hva er langsynthet?

Ved langsynthet (hyperopi, hypermetropi) ser man objekter langt unna tydelig, mens nære objekter blir uskarpe. Med økende alder vil man ofte få større problemer med å se klart på nært hold. Årsaken til langsynthet er at brennpunktet for det man ser på treffer bak netthinnen i stedet for på netthinnen. Langsynthet kan korrigeres ved hjelp av briller eller kontaktlinser som har konveks form. Styrken på brillene eller linsene vil ha positiv styrke, for eksempel +2,50.