Lær alt om UV‑stråler og solbriller
Når solen skinner, liker de fleste av oss å bruke solbriller.
Det er ingenting galt med å nyte følelsen som favorittsolbrillene gir deg. Men det mange ikke vet er at solbriller har en mye viktigere funksjon enn stil og komfort.
I denne artikkelen kan du finne ut mer om UV‑stråler og solbriller. Lær hva UV‑stråling er, hvordan det kan skade øynene, og hvordan solbriller kan beskytte deg.
Det alvorlige temaet bør ikke ta fra deg gleden ved å bruke solbriller. Poenget er at i visse værforhold er solbriller ikke bare et alternativ, men en nødvendighet for å beskytte øynene.
Hva er UV‑stråling?
Grunnen til at solbriller er så viktige er UV‑stråling.
UV‑stråler er usynlige, høyenergiske solstråler som sendes ut fra solen.
(Merk at du også utsettes for UV‑stråler i et solarium, noe som er en god grunn til ikke å bruke det)
Det finnes tre typer UV‑stråler: UVA, UVB og UVC. Ozonlaget stopper de fleste UVC‑stråler, så det er først og fremst UVA‑ og UVB‑stråler som kan skade huden og øynene.
Spesielt UVA‑strålene er farlige. Det er den vanligste typen og de trenger dypt inn i huden. De kalles også langbølget stråling og utgjør majoriteten av solstrålene som når jordens overflate.

Hvorfor er det viktig å beskytte øynene mot UV‑stråler?
UV‑lys er farlig for øynene.
De usynlige strålene kan trenge inn i øyets indre struktur og forårsake både midlertidige og langvarige skader.
Alle kan bli påvirket av UV‑stråler, men barn og ungdom må være ekstra forsiktige. Øynene deres er mer følsomme fordi de fortsatt utvikler seg.

Hvilke øyetilstander og ‑sykdommer kan oppstå ved for mye UV‑stråling?
For mye UV‑stråling kan forårsake midlertidige skader på øynene, som ofte forsvinner av seg selv i løpet av få dager.
Men hvis øynene blir utsatt for store mengder UV‑stråling over lang tid uten beskyttelse, kan det føre til alvorlig og permanent skade. I noen tilfeller kan det også påvirke den generelle helsetilstanden.
På samme måte som huden kan bli solbrent ved eksponering for solen eller solens UV‑stråler, kan øynene også bli solbrent og skadet. Denne tilstanden kalles snøblindhet.
Vi beskytter kroppen mot UV‑stråler ved hjelp av solkrem, og du kan beskytte øynene ved å bruke solbriller med UV‑beskyttelse.
Symptomer på snøblindhet er hovne, røde og lysfølsomme øyne. Dette skyldes en betennelsestilstand på øyeoverflaten som kalles fotokeratitt.
Den gode nyheten er at selv om snøblindhet kan være svært smertefullt, går det vanligvis over av seg selv i løpet av 1‑2 dager. Hvis symptomene ikke avtar, bør du konsultere en øyelege.
Snøblindhet kan også forårsake midlertidig svekket syn og tåkesyn. Hvis du opplever dette, er det viktig å søke legehjelp.
Hvor og når er risikoen for UV‑stråling høyere enn normalt?
Det er noen viktige regler å huske på.
Først og fremst er det viktig å forstå at risikoen for UV‑skader er til stede gjennom hele året. Mange tror at UV‑stråling bare er et problem om sommeren, men det er ikke tilfellet. Uansett årstid, selvpå dager med få eller ingen skyer er det en viss risiko for UV‑stråling.
Vanligvis topper UV‑strålingen seg om våren og sommeren (fra april til august), hvoretter den faller om høsten og når sitt laveste nivå om vinteren.
Men vinteren kan også være risikabel. Når det er snø, er øynene spesielt utsatt for de skadelige strålene, fordi snøen reflekterer UV‑lyset og øker mengden som treffer øynene. Derfor er det viktig å beskytte øynene hvis du for eksempel skal på skiferie.
UV‑eksponeringen er også betydelig høyere til sjøs eller på kysten. Overflaten på vannet reflekterer solens stråler, noe som øker mengden UV‑lys du blir utsatt for.
Solens stråler er sterkest mellom klokken 10 og 16, uavhengig av årstid. Ikke vær for lenge i solen og beskytt alltid øynene ekstra godt i disse timene.

Hvordan beskytter solbriller øynene mot UV‑stråler?
Solbrilleglass, som vanligvis er laget av plast eller glass, absorberer energien fra UV‑strålene og gjør dem ufarlige for øynene.
Solbriller har enten UV‑beskyttelse integrert i glasset, noe som er ganske vanlig i dag, eller de har et spesielt belegg som absorberer UV‑strålene og hindrer dem i å nå øynene.
Alle solbriller fra Specsavers har UV‑beskyttelse innebygd i glasset eller et UV‑beskyttende belegg. Dette er ikke alltid tilfellet hos en del solbrilleforhandlere, så sørg for å kontrollere at solbrillene har UV‑beskyttelse før du kjøper dem.
Finn ut mer om hvordan solbriller beskytter øynene mot UV‑stråler her.

Hvordan vet jeg når jeg bør bruke solbriller?
Du bør alltid vurdere å ta på deg solbriller når du er ute i solen. Akkurat som du gjør med solkrem. Og dette gjelder uavhengig av årstid og tid på døgnet.
Flere helseorganisasjoner, inkludert Kreftforeningen, anbefaler å beskytte øynene når UV‑indeksen er 3 eller høyere. Du kan finne den daglige UV‑indeksen her: uv.nilu.no
Det er spesielt viktig å beskytte øynene når du driver med vintersport eller oppholder deg ved vannet. Disse overflatene reflekterer sollyset og øker kraftig eksponeringen for UV‑stråler.
Hva bør jeg vite når jeg kjøper solbriller med UV‑beskyttelse?
Det viktigste du bør vite er at ikke alle solbriller som selges har UV‑beskyttelse.
Et par solbriller kan føles komfortable i solen, se smarte ut og virke som den perfekte løsningen uten at de faktisk beskytter øynene mot skadelige UV‑stråler. Noen solbriller har bare mørke glass som demper lys og gjenskinn, men de gir ikke UV‑beskyttelse.
For å beskytte øynene må du sørge for at solbrillene har UV‑beskyttelse.
Se derfor etter CE‑merket eller UV400‑merket
Når du kjøper nye solbriller, bør du alltid se etter ett av disse to merkene på innfatningen eller i produktbeskrivelsen:
CE
UV400
CE‑merket viser at solbrillene oppfyller EUs krav til helse, sikkerhet og miljø, inkludert UV‑beskyttelse for øynene.
Hva er UV‑beskyttelse i solbriller?
UV400‑merket betyr at glassene er laget for å blokkere UV‑stråler med en bølgelengde på opptil 400 nanometer. Dette betyr at nesten all UV‑stråling blokkeres før den når øynene.
I Europa regnes bølgelengder på 380 nanometer og lavere som UV‑stråling. Et CE‑merke viser at solbrillene blokkerer mer enn 99,5 % av UV‑strålene opp til denne grensen.
UV400 betyr at mer enn 99,5 % av UV‑strålingen opptil 400 nanometer er blokkert. Den dekker dermed et litt bredere bølgelengdeområde enn CE‑merket.
Det viktige er at om solbrillene dine har CE‑ eller UV400‑merking, så beskytter de øynene mot UV‑stråling.
Hvis du ikke kan få bekreftet at et par solbriller har tilstrekkelig UV‑beskyttelse, bør du vurdere en annen forhandler. Å føle seg komfortabel i solen uten å faktisk være beskyttet mot UV‑stråler, kan være skadelig for øyehelsen.
Bør jeg unngå billige solbriller?
Du trenger ikke nødvendigvis å unngå billige solbriller. Du bør imidlertid unngå solbriller som ikke beskytter øynene mot UV‑stråler.
Mange billige solbriller har glass av lavere kvalitet som kan påvirke fargegjengivelsen eller evnen til å dempe lys og gjenskinn. Ofte er de også mer skjøre og slites raskere på grunn av materialene de er laget av. Disse ulempene kan være irriterende, men de er ikke skadelige for øynene dine.
Det viktigste er at solbrillene har et CE‑ eller UV400‑merke. Mange billige solbriller oppfyller dette kravet, men det finnes også modeller som ikke gjør det. Det beste rådet er: Sjekk alltid at de nye solbrillene har et CE‑ eller UV400‑merke.
Og hvis du står med et par solbriller og tenker at de er påfallende billige, så bør du være ekstra oppmerksom på om de har et CE‑ eller UV400‑merke.
Hva mer kan jeg gjøre for å beskytte øynene?
I tillegg til å bruke solbriller som er store nok til å beskytte de delikate områdene rundt øynene dine, kan du gjøre følgende for å ta ekstra vare på øynene dine:
Bruk caps eller en hatt som begrenser mengden UV‑stråler som treffer øynene dine ovenfra eller rundt solbrillene.
Ikke opphold deg lenger enn nødvendig i solen (spesielt mellom 10 og 16, når solens stråler er sterkest).
Bruk solkrem på de ømfintlige områdene rundt øynene.
Det er kanskje ikke det mest spennende rådene, men det er viktig å passe på i solen. Det er fint å være ute på solfylte dager, men ha respekt for at UV‑stråler kan skade både hud og øyne.
Er noen menneskers øyne mer følsomme for UV‑stråler?
Forskning tyder på at lysere øyenfarger har mindre pigment. De er derfor ikke like godt beskyttet mot UV‑stråling som mørkere øyne.
Dette kan bety at personer med grønne, lysebrune eller blå øyne kan ha en økt risiko for å utvikle øyesykdommer hvis de utsettes for for mye UV‑lys.
Klar for nye solbriller?
Kan hende du også vil lese
Enstyrkeglass eller progressive? Hva bør du velge?
Bruker du briller med enstyrke‑ eller progressive glass? Kanskje du har lurt på hva slags solbriller med styrke du bør ha? Finn ut mer her
Finn ut merHvilken farge bør glassene ha i solbriller med styrke?
Valg av solbriller handler ikke kun om stil og passform. Fargen på glassene kan optimere synsopplevelsen. Finn ut mer om fargevalg her.
Finn ut merSolbriller og UV‑stråling: Slik kan du beskytte øynene
Den viktigste grunnen til å bruke solbriller er ikke for å se bra ut, men for å beskytte øynene mot UV‑stråler. Finn ut mer her.
Finn ut mer