Hjelp og vanlige spørsmål

Hva er okulær herpes / keratitt?

Svar: 

Okulær herpes er en virusinfeksjon som er forårsaket av herpes simplex, det samme viruset som gir forkjølelsessår. Infeksjonen kan være smertefull og gi andre plager for øyet. Dette kan i verste fall føre til blindhet. I ni av ti tilfeller, rammer infeksjonen kun det ene øyet. Den spres via dråpe- og/eller kontaktsmitte direkte mot hornhinnen. Siden dette kan føre til blindhet, er det viktig å oppsøke hjelp raskt, slik at man kan få behandling. Sykdommen går også under navnene okulær herpes simplex og herpes simplex-keratitt. Den er den vanligste årsaken til betennelse i hornhinnen, øyets ytterste lag, men infeksjonen kan gå dypere og påvirke andre deler av øyet. Den kan også ramme både barn og voksne

Hva gjør du om du får okulær herpes?
Symptomene på okulær herpes kan variere, men du bør kontakte lege umiddelbart hvis du utvikler symptomer, smerter eller synsforstyrrelser. Symptomene på okulær herpes / keratitt inkluderer røde øyne, en følelse av å ha rusk på øyet, uklart syn, smerter, lysfølsomhet, rennende øyne og andre synsforstyrrelser. Viruset rammer som regel ett øye, men i likhet med andre virusinfeksjoner kan det spres til det andre øyet, hvis du for eksempel gnir deg i det ene øyet og deretter i det andre. 

Hvordan behandles herpes på øyet?
Det finnes ingen definitiv kur for okulær herpes, eller keratitt, siden viruset ligger i systemet ditt, akkurat på lik linje som den delen av viruset som gir forkjølelsessår, men antivirus-dråper kan fjerne symptomene. Det kan også behandles med andre øyedråper, antibiotika, betennelsesdempende medikamenter, aciklovir, mekanisk fjerning av infisert vev og antivirusmedikameneter. I noen tilfeller vil man få tilleggsbehandlinger.

Hvordan påvirker det synet?
Viruset rammer det ytre laget av hornhinnen, men hvis det ikke behandles, kan det arbeide seg inn i den indre delen av hornhinnen, stroma, noe som gir økt fare for synsforstyrrelser.

Hva er forskjellen på øyeherpes og herpes i underlivet?
Viruset Herpes Simplex (HSV) er årsaken til utbruddene i begge tilfeller, samt forkjølelsessår som nevnt over. HSV kan deles inn i to typer, HSV-1 og HSV-2, det er sistnevnte som oftest gir infeksjon i underlivet, vanligvis 80-90 prosent av tilfellene, mens HSV-1, som svært ofte er for munnsår og okulær herpes, står for 10-20 prosent av tilfellene i herpes genitalis. Viruset eksisterer i sårene og sårvæsken, og man overfører denne ved direkte kontakt mellom andre sår/sårvæsker og slimhinner på ytre kjønnsorgan, endetarm, lepper og munn. Viruset kan også smitte over ved at man får sårvæsken på hender og fingre og deretter overføres til en slimhinne - hvilket som oftest er tilfellet når man får okulær herpes. Man kan ha tatt på et væskende sår på munnen, deretter gnidd seg i øyet. HSV-1 kan smitte både seksuelt og ikke-seksuelt (og kan smitte ved oralsex), mens HSV-2 som oftest overføres seksuelt.

Husk at Specsavers ikke kan hjelpe med noen av disse sykdommene direkte. Mistenker du okulær herpes anbefaler vi at du tar kontakt med fastlege eller optiker som kan henvise deg til en øyelege som kan utrede tilstanden.