Hjelp og vanlige spørsmål

Hva er hornhinnebetennelse (keratitt)?

Svar: 

Hornhinnebetennelse , også kalt keratitt, er en betennelse i øyets hornhinne. Denne betennelsen kan etterlate arr på den gjennomsiktige hornhinnen som da reduserer synet. Keratitt skyldes som regel en infeksjon, men kan være forårsaket av kjemikalier, ultrafiolett stråling eller andre skader på øyet. Betennelsen kan også forårsakes av vanlige infeksjoner med bakterier, virus, sopp og parasitter også. Den vanligste årsaken til hornhinnebetennelse er virus eller bakterie.

Hvor farlig keratitt kan være vil variere. Betennelsen kan være kraftig, synstruende og behandlingstrengende, eller ha et mildere forløp. Som regel vil den oppstå fordi man har fåttt en rift på hornhinnen. De som bruker kontaktlinser har økt risiko for at det lages slike rifter. Hvis en kontaktlinsebruker opplever at øyet blir rødt eller smertefullt, bør man ta ut begge kontaktlinsene og oppsøke en optiker eller lege. En annen risikogruppe er personer som har unormalt tørre øyne.

Vanlige symptomer på hornhinnebetennelse er smerter i øyet, røde øyne, lysømfintlighet, tårer og nedsatt syn. Betennelsen behandles som oftest med øyedråper, antibiotika, antivirusmedikamenter og kortikosteroider. Personer med helvetesild vil også vanligvis ha et smertefullt utslett på den ene siden av ansiktet i tillegg til hornhinnebetennelse.

Les om øyesykdommer, eller finn din nærmeste Specsavers-butikk for å kontakte optiker.