Hjelp og vanlige spørsmål

Hva er trakom?

Svar: 

Trakom er en betennelse som forårsakes av bakterien chlamydia trachomatis. Dette er en sykdom som er mer eller mindre ikke-eksisterende i Skandinavia, men det finnes tilfeller rundt Middelhavet. De vanligste stedene hvor denne sykdommen inntreffer er i tropiske strøk, spesielt hvor det er tørt og varmt. Den har sin største utbredelse i Afrika, Midt-Østen og deler av Asia. Ca. 5,5 millioner mennesker har stor risiko for å bli blind, eller er blind, som følge av trakom.

Trakom oppstår som oftest ved varme og dårlige hygieniske boforhold. Betennelsene i øyets bindehinne fører til entropion, arrskrumpninger og feilstillinger av øyelokkene, som igjen fører til at øyevippene vrenges innover og skraper på hornhinnen. Da vil hornhinnen bli infisert, og arrdannelser gjør at hornhinnen ikke lenger er gjennomsiktig. Irritasjonen på øyet er det som kan føre til blindhet. Trakom er den største årsaken til blindhet etter grå stær.

Symptomer på trakom er røde øyne med irritasjon og en følelse av å ha noe på øyet. Får man gjentatte infeksjoner av bakterien, kan dette føre til en kronisk infeksjon.

Trakom kan behandles med antibiotika, men steder hvor det er flere tilfeller av trakom ser man ofte at de som er rammet blir reinfisert. Sykdommen oppstår som regel når noe (klær, hender o.l.) er infisert av chlamydia trachomatis. Det er derfor viktig med god hygiene når man oppholder seg i områder med smittefare. Kirurgisk korreksjon av øyelokkene er viktig for å hindre blindhet.