Lever du lenge nok, får du før eller siden grå stær. Men hvordan merker du symptomene, og hvordan kan denne øyesykdommen behandles?
Aldring er den vanligste risikofaktoren for mange øyeproblemer. Slik er det også med grå stær. Forekomsten av grå stær øker markant med alderen.
Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) World Report on Vision lider 65,2 mill. mennesker over hele verden av grå stær.
En fakta som du like gjerne kan forsone deg med, er at du ikke kan forebygge grå stær, forklarer Åshild Martinsen, Optiker hos Specsavers.
"Alle får grå stær, hvis de lever lenge nok. I og for seg et positivt budskap; hvis du blir gammel nok, så får du det. Jeg har sett eldre mennesker uten grå stær, men det forekommer sjelden", sier Martinsen.

Hva er grå stær?
Kort fortalt er grå stær (katarakt) et tåkete område i øyets linse. Dette er den klare delen av øyet, som fokuserer lyset på netthinnen.
De fleste tilfeller av grå stær oppstår på grunn av naturlige forandringer i øynene etter hvert som man blir eldre.
Når du er ung, er linsen i øyet klar. Omkring 35‑40 årsalderen begynner proteinene i øyets linse å brytes ned og danner et sløret område i linsen – det vi kaller går stær.
Med tiden blir katarakten verre og gjør en stadig større del av linsen grå og sløret.
Hva er symptomene på grå stær, og hva bør du være oppmerksom på?
Til å begynne med, legger du kanskje ikke merke til at du har grå stær. Men med tiden kan grå stær gjøre synet sløret eller påvirke hvordan du oppfatter farger. Du kan også få problemer med å lese eller utføre andre hverdagsaktiviteter, som å kjøre bil.
Symptomer på grå stær:
Uklart eller sløret syn
Fargene ser falmet ut
Dårlig nattsyn
Lamper, sollys eller frontlys virker for lyse
Lysringer rundt lys
Dobbeltsyn på ett øye (dette forsvinner iblant, når den grå stæren blir større)
Hyppig utskifting av briller eller kontaktlinser
Selv om du ikke har noen disse symptomene, er det alltid en god idé å få øynene undersøkt jevnlig. Specsavers hjelper deg med det.
Les mer om vår synsundersøkelse
La optikerne våre hjelpe deg
Hvordan kan du forebygge grå stær?
Selv om grå stær er uunngåelig, er det noen ting du selv kan gjøre for å forhindre at øynene dine utvikler grå stær raskere.
Beskytt øynene dine mot solen: Bruk sollbriller og hatt, eller caps, for å skjerme øynene mot solen. Dette er viktig for alle som tilbringer mye tid utendørs. UV‑lys er kjent for å bidra til raskere utvikling av grå stær.
Slutt å røyke: Røyking er skadelig, også for øynene. Ved å slutte å røyke, kan du forhindre raskere utvikling av grå stær.
Beskytt øynene mot skader: Hvis du bruker verktøy eller utøver visse sportsgrener, bør du bruke beskyttelsesbriller for å beskytte øynene mot skader.
Spis sunt: Det er alltid en god idé å spise sunt. Spis frukt og grønnsaker, salat og grønne blader, nøtter og fullkornsprodukter.
Hva er behandlingen mot grå stær?
Hvis du besøker Specsavers og optikerne våre oppdager tegn på grå stær, som er moden for å vurdere kirurgi, blir du henvist til en øyelege.
Den gode nyheten er at behandling med kirurgi er effektiv, rask, tilgjengelig for alle og vanligvis ukomplisert. Den totale operasjonstiden er ca. 20 minutter per øye.
""Kirurgene har lang erfaring med å gjøre slike operasjoner. De utfører tusenvis av dem, og det er meget trygt. Hele inngrepet gjøres på under en time,"" sier Martinsen.
Det finnes noen alternative behandlinger for milde symptomer, men operasjon er den eneste løsningen for å fjerne grå stær fullstendig.
I de tidlige stadiene av grå stær er det viktig å ha så gode briller som mulig for å sikre at synet er godt. Brillestyrken kan endre seg hyppigere når grå stær utvikler seg, sammenlignet med tidligere i livet. Det betyr at du bør besøke optikeren din oftere i tidlige stadier av grå stær.
Mange vil også ha nytte av brilleglass med en litt varmere fargetone som kan øke kontrasten og gjøre det lettere å se. Spør optikeren din om dette.
Du vil kanskje også lese
Grå stær: Dette er den enkle behandlingen
Grå stær kan behandles med en velprøvd metode som er tilgjengelig for alle.
Finn ut merTre grunner til at folk ikke undersøker øynene sine
Finn ut merHvem trenger en synsundersøkelse?
Regelmessige synsundersøkelser er bra for alle. Spesielt fordi mange øyesykdommer ikke har tydelige symptomer.
Les mer