Skjermer og nærsynthet hos barn:

Det er ikke skjermen som er problemet, det er hvordan den brukes.

Over hele verden er vi mennesker, og spesielt den yngre generasjonen i ferd med å bli stadig mer nærsynte.

Mange tror at bruk av skjermer er hovedårsaken, men ny forskning viser at foreldre legger for stor vekt på skjermen og at andre faktorer også er medvirkende.

Verden er i ferd med å bli nærsynt. Myopi (nærsynthet) er blitt en epedemi som det er umulig å ignorere. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) var 28 prosent av verdens befolkning nærsynte i 2010. I 2050 kan andelen være oppe i 50 prosent.

Spesielt blant barn er det viktig å unngå tidlig utvikling av nærsynthet. Jo tidligere man begynner å utvikle myopi, jo større er risikoen for å få høy grad av nærsynthet senere i livet, forklarer Trine Johnsen, optiker og fagsjef hos Specsavers.

"Jo senere i livet du blir nærsynt, jo mindre nærsynt blir du som voksen", sier Johnsen.

Økningen i antall myopitilfeller i den yngre generasjonen er ikke likt fordelt over hele kloden. Det er faktisk betydelige forskjeller mellom ulike regioner.

Forskning som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature viser at den hardest rammede regionen er Øst‑Asia, hvor 80 prosent av den yngre generasjonen nå er rammet av myopi. Forskning som er utført i de nordiske landene viser imidlertid helt andre resultater.

Forskning på myopi i Danmark viser ikke en overbevisende endring i forekomsten av myopi. Norske unge ser også ut til å trosse den verdensomspennende tendensen til økende nærsynthet. Dette bildet gjelder også i Sverige, hvor forekomsten av nærsynthet blandt svenske skolebarn også er lav.

Hvorfor blir stadig flere barn nærsynte?

Det har vært en generell antakelse at lesing, skriving og skjermbruk, som er en viktig del av utdannelse, er en bakenforliggende årsak til økningen i myopi på globalt plan. Det er imidlertid ikke alle studier som har funnet sammenhenger mellom arbeid på nært hold og myopi. Generelt sett har sammenhengene vært svake og inkonsekvente.

De betydelige forskjellene mellom regionene kan tyde på at det er mer livsstilrelatert, forklarer Trine Johnsen, optiker og fagsjef hos Specsavers.

"Vi tror det er livsstilsrelatert, siden mange barn i Asia bor i storbyer hvor de tilbringer svært lite tid utendørs, mens barn i Norden generelt er mer ute i normalt dagslys. Det er imidlertid viktig å vite at noen blir nærsynte uansett", sier Johnsen.

Det antas at både miljømessige og genetiske faktorer bidrar til utviklingen av brytningsfeil. Det er en voksende vitenskapelig enighet om at i hvert fall én av faktorene som bidrar til epidemien er økningen i tid som vi bruker innendørs på telefoner og datamaskiner, sammenlignet med tiden vi tilbringer utendørs i dagslys.

Hva er sammenhengen mellom skjermbruk og nærsynthet blant barn?

Økt bruk av skjermer er ofte ansett som en betydelig medvirkende faktor bak den verdensomspennende økningen av nærsynthet blant barn. Ny forskning viser imidlertid at foreldre legger for stor vekt på skjermen ettersom andre faktorer også er medvirkende.

Ifølge den siste forskningen på området kan overfokusering på digital skjermtid ha negative konsekvenser, dersom det fører til at andre viktige faktorerer overses.

"Det er foreløpig ikke funnet bevis for at tidsbruk på digitale enheter er mer skadelig enn tilsvarende tid med lesing, men det er behov for mer arbeid på dette feltet", sier Johnsen.

Med andre ord er det faktisk ikke slik at det at barn ser på skjermer skader synet deres. Det er det at de i altfor stor grad bruker ting som er nær dem som er problemet. Derfor er det viktig å passe på at barna fortsatt tilbringer tid utendørs, forklarer Johnsen.

"Det er som alle andre livsstilsråd vi får. Variert kost er bra. Du kan spise det meste, men du bør ha kontroll over næringsinnholdet. Det samme gjelder for synet ditt. Du trenger et variert visuelt miljø", sier Johnsen.

Les mer om vår synsundersøkelse

La optikerne våre hjelpe deg

Du vil kanskje også lese

  • Hvordan forhindre at barnet ditt utvikler nærsynthet?

    Les mer
  • Slik forebygger du tørre øyne

    Røde, irriterte eller ekstra lysfølsomme øyne er tegn på tørre øyne. Men hva kan du gjøre for å forebygge det?

    Les mer
  • Hvem trenger en synsundersøkelse?

    Regelmessige synsundersøkelser er bra for alle. Spesielt fordi mange øyesykdommer ikke har tydelige symptomer.

    Les mer