Hva er nærsynthet?

Kan du lett lese ting på nært hold, som bøker og aviser, men har vanskeligheter med skilter på avstand? I så fall kan du ha en svært vanlig tilstand som kalles nærsynthet eller myopi.

Ved nærsynthet er hornhinnen krummere, eller øyet er for langt, i forhold til et øye uten synsfeil. På grunn av dette samles lyset som kommer inn i øyet foran netthinnen i stedet for å treffe netthinnen direkte. Resultatet minner om hvordan et uskarpt bilde ser ut hvis du ikke har justert kameralinsen riktig.

Nærsynthet kan forekomme hos mennesker i alle aldre. Det kan enkelt korrigeres med briller eller kontaktlinser.

Symptomer

Når du er nærsynt, kan du se objekter som er nær deg tydeligere enn når de er langt unna. Jo lenger unna objektet du er, jo mer uskarpt blir det.

Få svar på spørsmålene dine

Hva er nærsynthet og hvordan kan det korrigeres?

En person med myopi (nærsynthet) kan se nærliggende objekter klart, mens objekter på avstand blir slørete. Dette skyldes at øyeeplet er litt for langt i forhold til hornhinnen sin krumning (den fremre gjennomsiktige delen av øyet). Lyset som passerer hornhinnen brytes for mye og fokuspunktet til lyset treffer ikke netthinnen. Dette korrigeres ved hjelp av briller eller kontaktlinser med minusstyrke. Hvis du er nærsynt, vil brilleglassene dine ha negativ styrke, for eksempel –2,50.

Hvor nærsynt kan man bli?

Hvor nærsynt man er varierer fra person til person og kan forandre seg gjennom hele livet. Nærsynthet begynner gjerne i barneårene og øker litt gjennom skoleårene. Utviklingen stabiliserers som oftest i 15-20-årsalderen, men i sjeldne tilfeller kan øyets lengdevekst fortsette også etter 20-årsalderen og nå en ekstrem grad av nærsynthet (myopia gravis). 

Gir briller bedre nærsyn, slik at jeg ikke trenger å bruke dem så ofte?

Det finnes ingen bevis på at brillebruk over kortere tid faktisk endrer eller forbedrer synet. Nærsynthet, eller myopi, skyldes øyeformen. Enten er øyeeplet litt for langt, eller hornhinnen (den fremre gjennomsiktige delen av øyet) er krummet for mye. Briller og kontaktlinser kan korrigere refraksjonsfeilen, men ikke årsaken. Det finnes flere andre metoder som kan gi permanent "bedre" syn, inkludert refraksjonskirurgi. Hvis du foretrekker å ikke bruke briller, kan du vurdere kontaktlinser. Det finnes ulike linsetyper som kan brukes over tid. Kontakt optikeren din for råd om hvilke kontaktlinser som passer best til dine behov og for å få svar på eventuelle spørsmål.