Sti på øyet

Chalazion og hordeolum er begge lokaliserte hevelser i øyelokket som kan oppstå plutselig. En chalazion er forårsaket av en ikke-infeksiøs blokkering av en kjertel. En hordeolum, bedre kjent som en sti, er vanligvis forårsaket ved betennelse.

Begge tilstandene forårsaker først rødhet i øyelokket, hevelse og smerte. Over tid blir en chalazion til en liten, smertefri klump i øyelokket, mens en sti forblir smertefull og lokaliserer seg i øyelokkskanten, vanligvis rundt øyevippene. Begge tilstandene går vanligvis over av seg selv, men noen ganger må chalazion fjernes kirurgisk. 

Behandling av sti på øyet

En sti kan være veldig ubehagelig og til og med smertefull. Etter en til to dager er en ekstern hordeolum synlig ved kanten av øyelokket. Man kan da slite med økt tåreproduksjon og sensitivt øye. Det kan også føles som det er puss i øyet. Oftest utvikles en liten gulaktig blemme i bunnen av en øyevippe, omgitt av rødhet og hevelse.

I de fleste tilfeller vil blemmen sprekke i løpet av to til fire dager, og væske (ofte puss) frigjøres, noe som lindrer smertene og får kulen til å forsvinne. Hordeolum er ofte en smertefull hevelse, men du kan bruke varme kluter for å lindre symptomene. Dette vil også bidra til å fremskynde at det går hull på blemmen.

chalizon-800x600-mid-column.jpg

Behandling av chalazion

I de fleste tilfeller vil en chalazion forsvinne av seg selv etter noen måneder, men i enkelte tilfeller kan behandling være nødvendig. Da kan man få den fjernet kirurgisk. Inntil chalazion forsvinner, kan varme kompresser hjelpe mot symptomene.

Behandling og fjerning av chalazion

Chalazion kan fjernes kirurgisk. Inngrepet gjøres normalt av en øyelege. Det er et lite inngrep som utføres med lokalbedøvelse i det affiserte øyet. Etter operasjonen bør du være kvitt symptomene som er forårsaket av chalazion.

Hvis du har en chalazion som er irriterende og distraherende, bør du kontakte legen din. Han eller hun kan informere deg mer om behandlingsmulighetene. 

Forebygg chalazion og hordeolum

Husk at en sti eller chalazion kan komme tilbake. Dette er fordi den biologiske disposisjonen for en hordeolum fortsatt er tilstede. Det beste du kan gjøre for å forhindre dette er å opprettholde god hygiene på og rundt øyelokkene – spesielt hvis du har tidligere har hatt noen av disse tilstandene. Det finnes spesialprodukter tilgjengelig for øyelokkshygiene som retter seg mot bakteriene som forårsaker infeksjonene. Din optiker kan gi deg råd om dette.