Hjelp og vanlige spørsmål

Hva er diabetes?

Svar: 

Den enkleste formen av diabetes gjør at kroppen ikke kan metabolisere sukker og karbohydrat i kroppen på grunn av mangel på hormonet insulin. Tilstanden rammer en til to prosent av befolkningen i Norge. Det finnes to former for diabetes, kalt type 1 og type 2. Type 1 (diabetes som krever insulin) rammer yngre personer (10–20 år gamle), mens type 2 (diabetes som ikke krever insulin) normalt rammer eldre personer. I enkelte tilfeller kan type 2 kontrolleres ved hjelp av diett. Noen av symptomene på diabetes kan være plutselige synsendringer, veldig tørr hud, konstant tretthetsfølelse, ekstrem sult, ekstrem tørste, uforklarlig vekttap, prikking eller nummenhet i føtter eller fingre, sår som vokser langsomt hyppig urinering, eller flere infeksjoner enn normalt. Hvis du har noen av disse symptomene, har du ikke nødvendigvis diabetes, men du bør ta en tur til legen for å sjekke uansett.

Forebygge synsproblemer
Det er god grunn til å tro at mange av synsproblemene som oppstår som resultat av diabetes kan forebygges. Dagens kunnskap viser at diabetikere bør følge en god diett og samtidig bruke behandlingsprogrammet som doktoren har anbefalt for å redusere risikoen for øyeproblemer. Du bør ikke endre dietten din eller ta næringstilskudd uten å avklare med lege først, siden det kan påvirke insulinbehovet ditt.

Hvordan påvirker diabetes synet?
Jo bedre sykdommen kontrolleres, desto mindre er sannsynligheten for at det vil oppstå øyeproblemer. Høye sukkernivåer i blodet på grunn av mangel på hormonet insulin kan føre til problemer over tid. For eksempel kan det oppstå lekkasjer i de små blodkarene og kapillærene i kroppen. Når blodkarene i øyet springer lekk, kan blod og væske komme inn i netthinnen og skade cellene som registrerer lys. På lang sikt kan diabetes også føre til andre øyeproblemer, inkludert grå stær, grønn stær og diabetisk retinopati (endringer i netthinnen).

Diabetes og kontaktlinser
Diabetes og insulinbruk er ikke til hindring for å bruke kontaktlinser. Det er viktig at du er klar over at ved skader (for eksempel på hornhinnen) kan det ta lenger tid før de leges og det kan ta lenger tid før infeksjoner forsvinner enn hos kontaktlinsebrukere uten diabetes.Derfor er det enda mer viktig med god hygiene og gode rutiner, og optikeren din vil sannsynligvis anbefale at du bruker kontaktlinser som slipper gjennom mye oksygen. Kontakt optikeren din for å prøve kontaktlinser og få svar på eventuelle spørsmål.

Diabetes og blindhet
Å bli diagnostisert med diabetes betyr ikke nødvendigvis at du blir rammet av øyeproblemer eller blir blind, selv om det betyr at det er høyere risiko for det. Du bør gå regelmessig til optiker, eller oppsøke optiker umiddelbart hvis du oppdager endringer i synet. Diabetikere skal bli henvist fra fastlegen eller optikeren til øyelege og vil på normalt vis bli innkalt en gang i året.