Godt syn er avgjørende for hvordan barnet ditt lærer. Det er gjennom øynene de lærer å sortere og kategorisere etter form og farge, stort og smått, mange og få. Faktisk skjer 80 % av læringen i barnets første 12 år gjennom synet.

Kort tid etter fødselen vil en barnelege undersøke babyens syn. Et nyfødt barns øyne er omtrent 75% av størrelsen i forhold til voksnes øyne, og synet vil fortsette å utvikle seg gjennom de første årene av barnets liv. Derfor er det nødvendig med flere undersøkelser av barnets øyne for å fange opp eventuelle syns- og øyeproblemer.

Problemer med å se klart kan forsinke barnets utvikling – hvordan de lærer, hvordan de føler seg, hvordan de leker. Derfor er det veldig viktig å være proaktiv når det gjelder barnets syn.

På grunn av reglene om databeskyttelse skal barn og unge under 16 år ledsages av en forelder eller verge.

Tegn på dårlig syn hos barn

Barn vet kanskje ikke om synet deres er dårlig eller annerledes. Men de kan ha dårlig eller svekket syn hvis du legger merke til at de:

01

Sitter for nær TV-en, datamaskinen eller andre digitale skjermer

02

Gnir øynene regelmessig

03

Er klossete og ofte snubler eller støter på gjenstander

04

Myser eller smalner øynene

Komfortable og holdbare innfatninger for barn

Innfatningene våre er designet spesielt for å passe små ansikter og tåle slitasjen som følger med en aktiv barndom. Se de søte og fargerike innfatningene som barnet ditt vil elske.

Hold deg aktiv med kontaktlinser

For tenåringer med en aktiv livsstil kan kontaktlinser være en praktisk løsning. Kontaktlinser finnes i nesten alle styrker og egner seg godt til sport og andre fritidssysler.

Lær mer om synet

Hva er tegnene på øyeproblemer hos barn?

Barn utvikler fullstendig syn på hvert øye i løpet av sitt første leveår. Spedbarn ser ikke lenger enn en meter, og du trenger ikke å bekymre deg hvis de ikke klarer å kjenne igjen ansiktet ditt på avstand de første tre-fire månedene. Det er normalt at barn har mye tårevæske på øynene siden tårekanalene ikke åpnes helt de første månedene. Hvis problemet ikke er borte innen barnets har fylt ett år, bør du kontakte fastlegen din. Det er flere tegn på øyeproblemer du bør kontakte din optiker eller fastlege om. Blant annet langvarige eller hyppige øyebetennelser, og hvis du merker at øynene ikke beveger seg likt (for eksempel hvis ett av øynene peker litt utover når barnet ser rett fram på et objekt). Hvis barnet har problem med å gjenkjenne former, farger eller ikke viser interesse for bilder i bøker når det har blitt tre-fire år gammelt, vil de fleste optikere kunne gjennomføre en fullstendig øyeundersøkelse. Øyeundersøkelsen kan gjennomføres selv om barnet ikke har lært å lese.

Når gir man barnet en synsundersøkelse?

Barnet får som oftest en synstest i forbindelse med helsekontrollen som er rett før barnet når skolealder. Om barnet ditt ikke fikk denne synstesten, er det lurt å ta med barnet til en optiker slik at dere får gjennomført en synstest. Synsproblemer hos barn kan nemlig påvirke de første skoleårene, spesielt i fasen hvor barnet skal lære seg alfabetet, lese, skrive og mer.

Avhengig av hvor du bor gjennomføres det vanligvis regelmessige helsekontroller av barn. I en vanlig helsekontroll inngår en sjekk av vanlige synsproblemer for å finne ut om barnet har problemer med å se små ting eller skjeler. Det er ikke sikkert at en slik test gjennomføres av en øyespesialist, og helsekontrollen inkluderer ikke bestandig en grundig øyeundersøkelse. Selv om det virker som om barnets syn er som det skal, er det nyttig å få gjennomført en komplett synstest hos en optiker.

På grunn av reglene om databeskyttelse skal barn og unge under 16 år ledsages av en forelder eller verge.

Svimmelhet ved bruk av progressive glass

Det er normalt å oppleve svimmelhet i begynnelsen med progressive glass. La det gå to-tre uker hvor du venner deg til dem, men du bør merke forbedring etter noen få dager med bruk. Om svimmelheten skulle fortsette etter dette, må du ta opp dette med optikeren og se hvilke justeringer dere kan gjøre deretter.

Jeg har høyt blodtrykk. Påvirker det øynene mine?

Høyt blodtrykk kan skade de svært mange små blodårene i øynene. Det er flere ting som kan gjøres for å motvirke slike skader. Det anbefales at du diskuterer saken med din lege. Hvis vi optikere finner grunn til å mistanke om skader på synet på grunn av høyt blodtrykk vil vi henvise deg til fastlege og noen ganger også samtidig øyelege.

Kan jeg bruke kontaktlinser mens jeg er gravid?

Ja, man kan bruke kontaktlinser selv som gravid. Man må derimot være obs på at det oppstår mange endringer i kroppen din når du er gravid, inkludert i øynene dine. Kvinnens syn endres ofte under graviditeten, så det kan hende du må få en annen styrke på linsene dine under graviditeten, men det går vanligvis tilbake til normalt etter fødselen. Andre symptomer på endret syn og øyehelse kan blant annet være tørre, irriterte øyne og uklart syn. Disse symptomene kan føre til ubehag når du bruker kontaktlinser. Hvis du er bekymret for synet ditt mens du er gravid, bør du kontakte optiker eller lege for å undersøke at det ikke er noe galt med øynene dine.

Endres synet under graviditet?

Ja, synet ditt vil mest sannsynlig endre seg og bli litt dårligere under graviditeten på grunn av endringer i hormonnivåene. Gravide kan også ha tørre øyne, uklart eller forskjøvet syn, flekker og flytere. Hos de fleste blir synet normalt igjen kort tid etter fødselen, men det er alltid viktig å gå til optiker eller fastlege hvis du får noen av disse problemene i tilfelle de er symptomer på andre ting.