Hva er årsakene til dobbeltsyn?

Det er flere årsaker til dobbeltsyn. Dobbeltsyn kan oppstå hvis du har drukket for mye alkohol eller hvis du er trøtt. I slike situasjoner er det oftest ufarlig og krever ingen behandling. Det er forbigående. 

Når du opplever dobbeltsyn, sliter hjernen din med å slå sammen bildene som kommer fra begge øynene til ett bilde, oftest fordi øynene ikke er riktig justert. Dette kan være forårsaket av en skjeling som blir verre, men det kan også være et tegn på en sykdom. Det kan være forårsaket av problemer med nervesystemet, stoffskiftet, øyet eller noe rundt øyet. I noen tilfeller kan dobbeltsyn også være et tegn på alvorlige sykdommer. Derfor bør du alltid kontakte lege, spesielt hvis du opplever en plutselig dobbeltsyn av uten tilsynelatende årsak. 

Monokulært dobbeltsyn

Hvis du har monokulært dobbeltsyn er det bare ett øye som er påvirket. Dette betyr at hvis du dekker det ene øyet, vedvarer dobbeltsynet. Derfor oppleves det ikke som to separate objekter eller motiver, men snarere som en skygge rundt objektet du ser på. Monokulært dobbeltsyn kan være forårsaket av grå stær eller en defekt i øyet, men også av visse brillekorreksjoner som er nødvendige, som astigmatisme. Hvis du opplever dobbeltsyn på det ene øyet, anbefales det at du kontakter en optiker slik at roten til problemet kan diagnostiseres. 

Dobbeltsyn og briller

Hvis årsaken til dobbeltsynet ditt er skjeling, kan briller med prisme noen ganger hjelpe. Et par briller med prisme, er et glass som er spesiallaget. Prismeglasset hjelper ved å flytte objektet du ser på, for å hjelpe hjernen din til å slå sammen bildene. Ikke alle typer dobbeltsyn som kan behandles med prismebriller. Derfor er det viktig å kontakte øyelege dersom du opplever dobbeltsyn. 

Hvis barn opplever dobbeltsyn på grunn av skjeling, vil det ofte kunne behandles med prismebriller som kan stimulere utviklingen av synet. 

Behandling av dobbeltsyn

Riktig behandling av dobbeltsyn avhenger av årsaken til dobbeltsyn. I noen tilfeller kan det behandles med prismebriller. I andre tilfeller trenger du medisin eller kirurgi for å korrigere det, og i noen tilfeller er det ingen behandling for å løse det, bare alternativer for å hjelpe deg med å bli mindre påvirket, som spesielle glass for å holde det ene øyet tildekket eller uskarpt for å stoppe doblingen av synet. Øyelegen din kan gi deg råd om hva som fungerer best for deg.