Alt du trenger å vite om blålysfilter

Hvis du er bekymret for hvordan digitale enheter påvirker øynene dine, har du kanskje allerede hørt om blålysfiltre og glassbehandlinger tidligere. De blir stadig mer populære – med god grunn – men hva gjør de egentlig? Og hvor effektive er de når det kommer til å bevare øynene sunne og friske? La oss se nærmere på det.

Hva er blått lys?

Først og fremst: hva er blått lys? Blått lys har alltid vært her og er en av de grunnleggende fargene i lys. Sollyset består av forskjellig farger, som rødt, grønt, gult og blått, og som til sammen danner det vi kaller hvitt lys eller sollys. 

Kunstig blått lys kommer fra blant annet digitale enheter og LED-lys. Selv om lyset de sender ut ikke er på langt nær så sterkt som sollyset, så tilbringer vi i dag så mange timer foran digitale skjermer at det er grunn til å spørre om dette kan påvirke øynene våre.

Kan blått lys skade øynene dine?

Vi har per i dag ingen dokumentasjon på at kunstig blått lys fra digitale enheter påvirker øyehelsen negativt over tid. Men det kan forårsake øyebelastning, tretthet og generelt ubehag i øynene. Det er derfor alltid en god ide og ta pauser fra skjermen, drikke tilstrekkelig med vann og sørge for å tilpasse lysstyrken i skjermen. I tillegg kan glass med blålysfilter være en del av løsningen.

Interessert i blått lys-glass?

Les mer om overflatebehandlinger og filtre her

Finn ut mer

Kan glass med blålysfilter utgjøre en forskjell?

Ja. Blålysfiltre og overflatebehandlinger kan bidra til å reduserer reflekser når du bruker digitale enheter. De forsterker kontraster og reduserer blending, så hvis du opplever at lyset er for sterkt, kan overflatebehandlingen bidra til å dempe det ved å redusere forstyrrende blending og reflekser. Du kan se på det som en overflatebehandling med filter for blått lys som gir deg brilleglass som bidrar til å holde øynene dine friske og sunne.

Er filtre for blått lys og overflatebehandlinger synlig?

De fleste glass med blålysfilter fremstår som svakt gule, men på noen er det nesten ikke eller helt usynlig.