Hjelp og vanlige spørsmål

Hva er skjeve hornhinner (astigmatisme)?

Svar: 

Skjeve hornhinner vil si at en person har ujevn krumning på hornhinnene, også kalt astigmatisme. Dette gjelder den fremre gjennomsiktige delen av øyet. Vanligvis er denne delen rund, men har man skjeve hornhinner vil hornhinnen få en mer avlang form. Denne brytningsfeilen kan korrigeres med briller som har en sylinderform i glassene ved en bestemt vinkel, eller med kontaktlinser.

Korrigering av astigmatisme
Har man en mild form for astigmatisme kan det korrigeres med vanlige kontaktlinser. Om man har en sterkere grad av skjeve hornhinner, kan man bruke toriske kontaktlinser, som er designet for å korrigere skjeve hornhinner. Symptomer på skjeve hornhinner er tretthet i øynene, hodepine (pannen), uklart syn, ting kan se skjeve ut, problemer med avstandsbedømmelse og bokstaver og tall flyter ut og kan oppleves som doble. En optiker kan vurdere graden av skjevhet og anbefale briller og kontaktlinser deretter.

I visse tilfeller kan astigmatisme opereres, men det avhenger av hornhinnens tykkelse og pupillstørrelsen i mørke. Man kan sjeldent korrigere nærsynthet over -10 dioptrier, mens overlangsynthet kan behandles opp til cirka +6 dioptrier. Man må være minst 18 år gammel og helst hatt stabilt syn i ett til to år før operasjon vurderes. En øyelege utfører operasjonene.

Nærsynthet og astigmatisme
Det er faktisk ganske vanlig å være nærsynt og samtidig ha astgimatisme, dette gjelder også for folk som er langsynt.